M Sverige

Reduktionsplikten ett viktigt steg mot omställningen

Dela

En skrotningspremie och satsning på vätgas, föreslår M Sverige som viktiga bidrag till omställningen i en kommentar till remissen om reduktionsplikten för bensin och diesel.

Reduktionsplikten är ett viktigt verktyg för att minska koldioxidutsläppen från fordonsflottan. Genom att blanda in förnybara drivmedel i fossila bränslen skapas en utsläppsminskning utan att bilisterna behöver köpa nya bilar eller köra mindre. Sådana reformer är nödvändiga för att minska koldioxidutsläppen. Att i sin bil kunna tanka ett drivmedel med mindre koldioxidpåverkan ger fler bilister förutsättning att bidra till omställningen.

– M Sverige har länge påtalat vikten av att vätgasen kan utgöra ett viktigt bidrag till omställningen. Därför anser vi att det är mycket positivt att fossilfria elektrobränslen, som vätgas, nu föreslås omfattas av reduktionsplikten, säger Caroline Drabe, vd för Riksförbundet M Sverige.

M Sverige menar att reduktionsplikten är ett lämpligt verktyg för att minska koldioxidutsläppen. Men samtidigt får kostnaderna inte drabba enskilda bilister. M Sverige anser att de sammanlagda skattekostnaderna för landets bilägare inte ska höjas, men det kan vara motiverat att omfördela skatter för att styra beteenden och främja teknik som sänker vår klimatpåverkan.

– M Sverige har sedan tidigare framfört krav på en skrotningspremie. Detta skulle innebära att de äldsta bilarna som släpper ut mest och som är minst trafiksäkra skulle försvinna från våra vägar. I samband med andra åtgärder för att minska utsläppen, skulle skrotningspremien vara ett effektivt medel, säger Caroline Drabe.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

M Sverige
M Sverige
Fridhemsgatan 30
112 40 Stockholm

08-690 38 00http://msverige.se

Riksförbundet M Sverige är med 90 000 medlemmar Sveriges största konsumentorganisation för bilister och andra trafikanter. Under sin nästan 100 år långa historia har organisationen gett sina medlemmar stöd, råd och inspiration för säkrare och roligare bilresor. M Sverige arbetar för en hållbar, säker och tillgänglig mobilitet. Samtidigt fortsätter engagemanget för trafiksäkerhet och bilkonsumenters rättigheter. 

Följ M Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från M Sverige

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum