Försäkringskassan

Regeländringar som berör socialförsäkringen den 1 januari 2019

Dela

I samband med årsskiftet genomförs ett antal regeländringar som berör socialförsäkringen. Bland förändringarna märks ett slopat anmälningskrav för VAB, höjd åldersgräns för kostnadsfri tandvård och så ersätts karensdagen med ett karensavdrag.

Vab-anmälan slopas
Det blir enklare att vabba när kravet att göra en anmälan slopas. Föräldern måste fortfarande ansöka om ersättning och Försäkringskassan måste få ansökan senast 90 dagar efter den första vab-dagen.
Läs mer om enklare vab här.

Höjt underhållsstöd
För barn mellan 11 och 14 år höjs underhållsstödet från 1 573 kronor till 1 723 kronor. Första utbetalningen av det höjda underhållsstödet är februari månad 2019.
Läs mer om höjt underhållsstöd här.

Ny åldersgräns för fri tandvård
Från och med 2019 är tandvård kostnadsfri till och med det år man fyller 23 år.

Karensdagen ersätts av karensavdraget
Karensavdrag är ett avdrag på sjuklönen eller sjukpenningen som görs i samband med sjukfrånvaro. Avdraget är 20 procent av den sjuklön eller sjukpenning som man får vid sjukfrånvaro en genomsnittlig arbetsvecka. Läs mer om karensavdrag här.

Nya ersättningar för personer med funktionsnedsättning
Två nya ersättningar införs för att skapa enklare, tydligare och mer moderna regelverk för personer med funktionsnedsättning. De nya ersättningarna är omvårdnadsbidrag och merkostnadsersättning. De kommer på sikt att ersätta nuvarande vårdbidrag och handikappersättning.
För dig med vårdbidrag läs mer här.

För dig med handikappersättning läs mer här.

Nya rutiner för arbetssökande som deltar i arbetsmarknadspolitiska program och som blir sjuka
Arbetsförmedlingen tar över hanteringen av läkarintyg för deltagare i program med aktivitetsstöd, utvecklingsersättning och etableringsersättning. Det innebär att den som blir sjuk under sitt deltagande i ett arbetsmarknadspolitiskt program ska sjukanmäla sig och lämna sitt läkarintyg till Arbetsförmedlingen. Läs mer om nya rutiner för deltagare i arbetsmarknadspolitiska program här.

Höjd utvecklingsersättning
Utvecklingsersättningen höjs från 158 kr till 162 kr. Utvecklingsersättning betalas ut till de som är under 25 år och går i ett arbetsmarknadspolitiskt program, men inte uppfyller kraven för rätt till a-kassa. Läs mer om höjd utvecklingsersättning här.

Regeländringar som påverkar alla som måste återbetala pengar till Försäkringskassan
Försäkringskassan måste lämna uppgifter till Skatteverket om utbetalda skattepliktiga ersättningar och skatteavdrag varje månad, så kallad arbetsgivardeklaration på individnivå. Regeländringen innebär att utbetalningar av skattepliktiga förmåner från och med inkomstår 2019 ska redovisas månadsvis per individ. Det här innebär att om en person har fått en felaktig utbetalning måste den utbetalda ersättningen plus skatteavdraget betalas tillbaka till Försäkringskassan.
Läs mer om återbetalning här.

 

Kontakt: Vill du veta mer eller ha hjälp med kontakt: ring presstjänsten på 010-116 98 88.

Länkar

Om

Följ Försäkringskassan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan

Socialförsäkringen i siffror 201925.6.2019 08:00:00 CESTPressmeddelande

Idag publiceras den årliga skriften Socialförsäkringen i siffror. Publikationen ger en övergripande beskrivning av de ersättningar som administreras av Försäkringskassan. År 2018 var socialförsäkringens utgifter för de ersättningar som administreras av Försäkringskassan 225 miljarder kronor. Lite mer än hälften av socialförsäkringens utgifter gick till sjuka och personer med funktionsnedsättning. Drygt en tredjedel av utgifterna gick till barnfamiljer. Därutöver gjordes utbetalningar till vissa andra ersättningar, främst inom arbetsmarknadsområdet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum