Försäkringskassan

Regeländringar som berör socialförsäkringen den 1 januari 2019

Dela

I samband med årsskiftet genomförs ett antal regeländringar som berör socialförsäkringen. Bland förändringarna märks ett slopat anmälningskrav för VAB, höjd åldersgräns för kostnadsfri tandvård och så ersätts karensdagen med ett karensavdrag.

Vab-anmälan slopas
Det blir enklare att vabba när kravet att göra en anmälan slopas. Föräldern måste fortfarande ansöka om ersättning och Försäkringskassan måste få ansökan senast 90 dagar efter den första vab-dagen.
Läs mer om enklare vab här.

Höjt underhållsstöd
För barn mellan 11 och 14 år höjs underhållsstödet från 1 573 kronor till 1 723 kronor. Första utbetalningen av det höjda underhållsstödet är februari månad 2019.
Läs mer om höjt underhållsstöd här.

Ny åldersgräns för fri tandvård
Från och med 2019 är tandvård kostnadsfri till och med det år man fyller 23 år.

Karensdagen ersätts av karensavdraget
Karensavdrag är ett avdrag på sjuklönen eller sjukpenningen som görs i samband med sjukfrånvaro. Avdraget är 20 procent av den sjuklön eller sjukpenning som man får vid sjukfrånvaro en genomsnittlig arbetsvecka. Läs mer om karensavdrag här.

Nya ersättningar för personer med funktionsnedsättning
Två nya ersättningar införs för att skapa enklare, tydligare och mer moderna regelverk för personer med funktionsnedsättning. De nya ersättningarna är omvårdnadsbidrag och merkostnadsersättning. De kommer på sikt att ersätta nuvarande vårdbidrag och handikappersättning.
För dig med vårdbidrag läs mer här.

För dig med handikappersättning läs mer här.

Nya rutiner för arbetssökande som deltar i arbetsmarknadspolitiska program och som blir sjuka
Arbetsförmedlingen tar över hanteringen av läkarintyg för deltagare i program med aktivitetsstöd, utvecklingsersättning och etableringsersättning. Det innebär att den som blir sjuk under sitt deltagande i ett arbetsmarknadspolitiskt program ska sjukanmäla sig och lämna sitt läkarintyg till Arbetsförmedlingen. Läs mer om nya rutiner för deltagare i arbetsmarknadspolitiska program här.

Höjd utvecklingsersättning
Utvecklingsersättningen höjs från 158 kr till 162 kr. Utvecklingsersättning betalas ut till de som är under 25 år och går i ett arbetsmarknadspolitiskt program, men inte uppfyller kraven för rätt till a-kassa. Läs mer om höjd utvecklingsersättning här.

Regeländringar som påverkar alla som måste återbetala pengar till Försäkringskassan
Försäkringskassan måste lämna uppgifter till Skatteverket om utbetalda skattepliktiga ersättningar och skatteavdrag varje månad, så kallad arbetsgivardeklaration på individnivå. Regeländringen innebär att utbetalningar av skattepliktiga förmåner från och med inkomstår 2019 ska redovisas månadsvis per individ. Det här innebär att om en person har fått en felaktig utbetalning måste den utbetalda ersättningen plus skatteavdraget betalas tillbaka till Försäkringskassan.
Läs mer om återbetalning här.

 

Kontakt: Vill du veta mer eller ha hjälp med kontakt: ring presstjänsten på 010-116 98 88.

Länkar

Om

Följ Försäkringskassan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan

Inera och Försäkringskassan säger upp samarbetsavtal om gemensam tjänstelegitimation22.1.2019 15:08:21 CETPressmeddelande

Inera och Försäkringskassan har sagt upp sitt samarbetsavtal kring en gemensam lösning för tjänstelegitimation inom offentlig sektor. – Under arbetets gång har vi sett att behoven från våra kunder ser så pass olika ut att det rimliga är att avbryta arbetet och att var och en fokuserar på att lösa sina frågeställningar på varsitt håll, säger Stefan Olowsson it-direktör på Försäkringskassan.

Pressinbjudan: Kommande förändringar för vård av barn4.12.2018 13:02:44 CETPressinbjudan

Tisdagen den 11 december bjuder Försäkringskassan in till pressfrukost för att informera om kommande förändringar för vård av barn. Från och med årsskiftet införs en lagändring som gör att det blir enklare att vabba. Försäkringskassan har ett viktigt uppdrag att värna välfärdens trygghetssystem genom att betala ut rätt ersättning till rätt person. Under frukosten kommer vi också att informera om Försäkringskassans förstärkta arbete med kontroll av vård av barn, hur vi utvecklar våra system och inför fler kontroller för att upptäcka fel och misstänkta bidragsbrott mot försäkringen. Deltar från Försäkringskassan gör Alexandra Wallin, direktör för avdelningen Barn och familj, samt Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson. I samband med pressträffen kommer det att finnas tid för personliga intervjuer. Tid: 08.00 – 09.00, tisdagen den 11 december Plats: Försäkringskassans huvudkontor, LM Ericssons väg 30, 103 51, Hägersten Smörgås och kaffe kommer att serveras. Vänligen anmäl intresse a

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum