Fastighetsägarna

Regeringen behöver ge besked om hyresstödspaketet

Dela

Fastighetsbranschen har tillsammans med Visita och Svensk Handel välkomnat statens hyresstödspaket. Fastighetsägarnas position är tydlig, det är bra och nödvändigt att staten ger stöd till branscher som drabbas särskilt hårt av coronakrisen.

Regeringen har aviserat ett hyresstödspaket på 5 miljarder kronor för andra kvartalet riktat till hyresgäster i krisbranscher. Stödet ska kanaliseras via fastighetsägarna. Många fastighetsägare har redan vidtagit åtgärder för att stötta sina lokalhyresgäster och är beredda att bidra mer.

Fastighetsägarna välkomnar detta initiala stödpaket. För att det ska kunna användas måste regeringen snarast ge tydliga besked om reglerna, till exempel vem och vad som omfattas, så att fastighetsföretag och hyresgäster kan komma överens.

– Hela 9 av 10 av landets fastighetsägare är småföretagare och bostadsrättsföreningar vars enda intäkt är hyran. De oroas redan i dag över att inom kort stå med tomma, kostnadskrävande lokaler, utan intäkter. De behöver därför ett tydligt besked av regeringen, säger Reinhold Lennebo, VD för Fastighetsägarna Sverige.

Trots alla insatser för att underlätta för hyresgästerna kommer många av Fastighetsägarnas medlemmar och deras hyresgäster att drabbas hårt av denna nedgång. Mindre och medelstora företag som är lokalhyresgäster är särskilt utsatta och det är därför viktigt att stödet primärt kommer dessa till del. Vi ser redan nu behov av mera stöd under det tredje kvartalet som sannolikt kommer att behöva omfatta ytterligare branscher.

– Regeringen lägger i och med paketet ett stort ansvar på fastighetsägarna att hantera offentliga medel som ska stötta lokalhyresgästerna. Våra medlemmar behöver därför tydliga besked om hur och när stödet får användas för att kunna fatta beslut som funkar för dem och deras hyresgäster, säger Reinhold Lennebo.

Fastighetsägarna har upplevt en starkt ökad efterfrågan på rådgivning i hyresfrågor rörande coronakrisen. Även om Fastighetsägarna på ett övergripande plan ser positivt på regeringens hyrespaket så måste enskilda fastighetsägare på affärsmässiga grunder fatta egna beslut utifrån sin och hyresgästernas unika situation.

– Det finns en stor vilja bland fastighetsägare att försöka hjälpa sina kunder. Många fastighetsägare har redan gått över till månadsinbetalningar, ger olika former av uppskov, hyresreduktion och hyresfria perioder för att underlätta för sina lokalhyresgäster, säger Reinhold Lennebo.

Kontakter

Om

Fastighetsägarna
Fastighetsägarna
Drottninggatan 33, Box 16132
103 23 Stockholm

https://www.fastighetsagarna.se/

Vi arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad


Fastighetsägarna är branschorganisationen som arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad. Våra 15 000 medlemmar äger och hyr ut bostäder och lokaler över hela landet. Vi representerar såväl de största börsnoterade fastighetsbolagen, kommunägda bostadsbolag som privata fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar.

Följ Fastighetsägarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna

Fastighetsägarna Stockholm kraftsamlar för en öppen stad9.7.2020 11:31:31 CESTPressmeddelande

Initiativet Stockholmslöftet som nu sjösätts handlar om att vi tillsammans måste ta ansvar för att hålla Stockholm öppet och levande. Fastighetsägarna Stockholm, Svensk Handel, Visita Stockholm, City i Samverkan och Visit Stockholm står bakom initiativet som vänder sig direkt till såväl företag och organisationer som till besökare och invånare med uppropet ”Öppen stad – allas ansvar”.

Storstädernas stadskärnor tappade mer än hälften av sina besökare under april25.6.2020 07:40:00 CESTPressmeddelande

Flödet av människor som rör sig i våra stadskärnor har minskat drastiskt under coronapandemin. Tappet är stort i alla typer av stadskärnor, men störst i storstäderna som tappade 55 procent av flödet i april jämfört med samma månad föregående år. Det visar flödesdata som tagits fram för den årliga rapporten Cityindex, som är ett samarbete mellan Fastighetsägarna och HUI Research, och som tar fram unik data för alla Sveriges 107 stadskärnor.

Hela Stockholm ska leva - Fastighetsägarna kraftsamlar för att hålla Stockholm levande7.6.2020 07:00:00 CESTPressmeddelande

Varje dag mellan den 10 till 12 juni arrangerar Fastighetsägarna Stockholm ett timslångt livesänt seminarium i talkshowformat kring de utmaningar som Stockholm nu står inför. De tre webbsändningarna har olika teman och sänds live under rubriken ”Hela Stockholm ska leva”, som är en del av Fastighetsägarnas initiativ för att återstarta Stockholm efter coronakrisen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum