Vårdföretagarna

Regeringen missar viktigt uppdrag i regleringsbrev

Dela

I dagarna överlämnade regeringen 2018 års regleringsbrev till Försäkringskassan. Precis som i förra årets instruktioner till myndigheten gör regeringen kopplingen mellan ett ökat antal timmar för personer med assistansersättning med överutnyttjande och kriminalitet.

- Det är bra att regeringen fokuserar på att få bort kriminella aktörer. De skadar hela branschen och sänker förtroendet för assistansreformen. Men att likställa ökat antal assistanstimmar med fusk och kriminalitet tyder på okunskap. Flera experter, däribland Försäkringskassan själva, anser att naturliga orsaker som exempelvis assistans efter 65-års åldern, ändrad normering av ny rättspraxis bidrar till ett ökat antal timmar, säger Vårdföretagarnas förbundsdirektör Inga-Kari Fryklund.

Den 1 oktober 2016 övergick Försäkringskassan från att betalat ut ersättning i förskott till efterskottsbetalning, något som har fått förödande konsekvenser för assistansutförarna.

- Förändringen i sig var väntad, men Försäkringskassan har ända sedan övergången haft stora problem att hinna betala ut ersättning till ett stort antal företag. På grund av myndighetens problem med utbetalningarna drabbas företagen av likviditetsbrist och får svårigheter att betala ut löner till sina anställda. Det är anmärkningsvärt att regeringen inte givit Försäkringskassan i uppdrag att se över sina rutiner för att säkra att utbetalningarna sker i tid, säger Inga-Kari Fryklund, förbundsdirektör Vårdföretagarna.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Inga-Kari Fryklund är förbundsdirektör för Vårdföretagarna
Inga-Kari Fryklund är förbundsdirektör för Vårdföretagarna
Ladda ned bild

Om

Vårdföretagarna
Vårdföretagarna
Sturegatan 11
102 04 Stockholm

08-7626900https://www.vardforetagarna.se

Vårdföretagarna arbetar för ökad valfrihet och mångfald inom vård och omsorg och tydliggör den privat drivna vårdens betydelse för samhället

Vårdföretagarna är en arbetsgivar- och branschorganisation för vårdgivare som bedriver vård och omsorg i privat regi oavsett driftform. Föreningen har ca 2 000 medlemsföretag med ungefär 100 000 årsanställda.

Vårdföretagarna ingår i Almega och är medlem i Svenskt Näringsliv. Föreningen arbetar för ökad valfrihet och mångfald inom vård och omsorg och tydliggör den privat drivna vårdens betydelse för samhället. Vi tillvaratar de privata vårdföretagens intressen och förbättrar den privata vårdens förutsättningar. 
Läs mer på www.vardforetagarna.se

Följ Vårdföretagarna

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Vårdföretagarna

Pressinbjudan: Vårdföretagarna möter Jönköpingspolitiker för framtidsdiskussion om välfärden17.5.2018 13:28Pressmeddelande

I en undersökning som Vårdföretagarna låtit Demoskop genomföra är stödet i Jönköpings län för valfrihet i välfärden stort. Stödet för rätten att själv välja var man ska bo när man har behov av äldreomsorg är hela 87 procent. Möt Vårdföretagarnas förbundsdirektör, Inga-Kari Fryklund, som svarar på frågor om vården och omsorgens utmaningar efter valet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum