Transportföretagen

Regeringen vill förlänga YKB

Dela

Regeringen vill förlänga giltighetstiden för YKB (yrkesförarkompetensbevis) med 6 månader från det datum då bevisen går ut. Detta är ett välkommet besked som Transportföretagen jobbat för.

Utan förare stannar Sverige. Risken har varit överhängande eftersom en stor andel av landets yrkesförare har haft begränsad möjlighet att kunna förlänga sina yrkesförarbevis under pandemiåret. Men nu kommer regeringen med en proposition som innebär en förlängning av bevisens giltighetstiden med 6 månader.

Transportföretagen har aktivt drivit frågan om en förlängning, bland annat i dialog och möten med regeringen och som remissinstans. Utöver förlängningen har en stor fråga varit att göra distansundervisningen till en permanent lösning, allt för att göra det enkelt och smidigt och för att undvika en utbildningspuckel.  Caj Luoma, chef för kompetensförsörjning Transportföretagen kommenterar dagens besked:

”Pandemin har varit och innebär fortfarande en kris för stora delar av transportsektorn. YKB-frågan har dessutom riskerat att hindra yrkesförare från att utöva sina yrken vilket skapat enorma utmaningar. Mot den bakgrunden är vi mycket glada över regeringens besked om en förlängning. Nu återstår bara frågan om att göra distansundervisningen till en permanent lösning och vi hoppas att regeringen hörsammar oss även här."

Proposition innebär att regeringen får ett bemyndigande att förlänga giltighetstiden för yrkesförarkompetensbevis. Innan förlängning kan ske måste EU-kommissionen godkänna regeringens ansökan om en nationell förlängning av YKB-intygens giltighetstid. Genom att redan nu införa bemyndigandet kan ett beslut om förlängning gå snabbt efter besked från kommissionen. Ändringarna i lagen innebär att regeringens bemyndigande att meddela föreskrifter om förlängd giltighetstid förlängs fram till den 1 januari 2022.

Kontakter

Bilder

Om

Transportföretagen
Transportföretagen
Storgatan 19
102 49 Stockholm

08 762 71 00https://www.transportforetagen.se/

Transportföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisationen för transportnäringen. Vi har 9 200 anslutna medlemsföretag med 204 700 anställda.

Följ Transportföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Transportföretagen

Sveriges Bästa Bussförare är korad6.9.2021 15:26:31 CEST | Pressmeddelande

Nu har Robert Johansson, från Norling Touring i Västerås korats till Sveriges bästa bussförare 2021. Bussförar-SM avgjordes idag på Training Partner, Arlanda utanför Stockholm. Finaldagen har bestått av de fem olika momenten Sparsam körning, Katastrofövning, Manöverprov, Halkkörning och ett Servicemoment. På andra plats kom Petter Malmborg från Keolis i Karlstad och tredjeplatsen tog Anders Norell Bergendahl från Keolis i Stockholm.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum