Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen

Regeringens enda åtgärd för resebranschen avfärdas av myndighet

Dela

Regeringen gav för snart fyra månader sedan Kammarkollegiet i uppdrag att undersöka möjligheten att lösa krisen i resebranschen med ett vouchersystem. Resebranschföreningen SRF var kritisk till förslaget och nu avfärdar Kammarkollegiet regeringens initiativ.

– Regeringens enda initiativ för resebranschen blev en återvändsgränd. Redan på förhand har vi tydligt förklarat för regeringen att detta inte löser de problem som branschen är mitt i, säger Didrik von Seth, generalsekreterare för SRF. Resebyråer och researrangörer är skyldiga att betala tillbaka pengarna för inställda resor inom 14 dagar. Samtidigt vägrar flygbolag och hotell att återbetala vilket gör situationen ohållbar där resebyråerna kommer i kläm och resenärerna riskerar att inte få sina pengar. Regeringen föreslog därför att resenärerna skulle erbjudas ett presentkort. Kammarkollegiet gavs då i uppdrag att informera om hur detta kan göras under rådande nationell och europeisk lagstiftning. Kammarkollegiet har nu svarat att detta inte är möjligt vilket är i linje med vad SRF redan från början påtalat. – SRF har länge föreslagit konkreta åtgärder liknande de som redan har införts i bland annat våra grannländer. Dessutom föreslår vi att de generella åtgärderna med korttidspermitteringar och omställningsstöd förlängs för utsatta branscher, säger Didrik von Seth. Läs Kammarkollegiets rapport här: Fakta – SRF:s förslag till regeringen - Förläng de generella stödåtgärderna för rese- och besöksnäringen, framför allt permitteringsmöjligheten till 80 procent och omställningsstödet. - SRF föreslår att regeringen inrättar en fond, som administreras av Kammarkollegiet. - Fondens skall säkra flyg- och paketresor och återbetalas på 20 år. Det sker genom en avgift på 5 kronor per flygresa och person, samt 25 kronor per paketresa och person. - För att underlätta hanteringen och minimera Kammarkollegiets arbete föreslår SRF att man tillfälligt återinrättar myndigheten Resegarantinämnden, som bedömer resenärernas återbetalningskrav. - Resegarantinämnden bör besättas av representanter från resebranschen, konsumenter och Kammarkollegiet.

Kontakter

Om

Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen
Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen
Sturegatan 11
Stockholm

08-762 68 60https://srf-org.se/

Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen (SRF) bildades 1937 och företräder i dag merparten av landets resebyråer och researrangörer (drygt 80 % räknat i omsättning). SRF har nära 300 medlemsföretag med fler än 400 försäljningsställen. Våra medlemmar är både stora och små resebyråer och researrangörer, svenska och internationella resebyråkedjor samt renodlade internetresebyråer. Medlemsföretagen sysselsätter runt 7000 anställda och hade en affärsvolym på ca 50 miljarder SEK år 2018. SRF är huvudägare i TRAC – Travel Academy, som är resebranschens yrkesutbildning för dem som vill arbeta hos en researrangör eller resebyrå.

SRF bevakar medlemmarnas rättigheter och skyldigheter i branschgemensamma frågor. Vi påverkar riksdag, regering och myndigheter när det gäller utredningar och lagförslag som rör medlemmarnas verksamhet. På internationell nivå har SRF ett nära samarbete med de europeiska reseföretagens paraplyorganisation ECTAA i Bryssel. Vi är representerade i styrelser och kommittéer på nationell och internationell nivå.

SRF hjälper medlemmarna med rådgivning och information. På SRF:s hemsida finns nyheter, statistik och information om frågor som rör resebranschen. Vi anordnar seminarier och utbildningar i branschaktuella frågor. För att veta mer om hur du blir medlem och avgifter för medlemskap, klicka här.

Följ Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum