Jernkontoret

Regeringens förslag ett första steg för yrkesutbildningarna

Dela

Som en del av den kommande budgetpropositionen presenterar regeringen en satsning på gymnasiala yrkesutbildningar. Åtgärden välkomnas av järn- och stålindustrin, som har ett stort behov av yrkesutbildad kompetens. Samtidigt krävs ytterligare, mer långtgående förslag för att stärka gymnasieskolans koppling till arbetsmarknaden.

I regeringens budgetproposition presenteras satsningar på gymnasiala yrkesutbildningar i syfte att möta arbetsmarknadens efterfrågan på kompetens. Ur regeringens förslag:

"Sverige kommer behöva betydligt fler med en gymnasial yrkesutbildning på svensk arbetsmarknad de kommande åren. Utbildning inom gymnasieskola och komvux behöver därför anpassas för att möta kompetensförsörjningsbehoven inom välfärden, näringslivet och för att möta klimatomställningen."

– Rent generellt behöver synen på yrkesutbildningar på gymnasienivå uppgraderas. Många unga människor kliver från yrkesutbildningar direkt med studentmössan på huvudet in på arbetsmarknaden, till välbetalda och spännande jobb, säger Gert Nilson, teknisk direktör på Jernkontoret.

Dessvärre avvaktar regeringen med förslag för planering och dimensionering av gymnasiala utbildningar. Redan under våren 2020 presenterade Lars Stjernqvist sin utredning om dimensionering där han lägger fram ett långtgående förslag för att stärka gymnasieskolans koppling till arbetsmarknaden.

– Stjernqvists förslag om bredare och bättre gymnasieutbildningar och samarbete mellan kommuner knuffas nu försiktigt vidare i processen för att på sikt bli verklighet. Men här köper sig regeringen mera tid. Vi ser fram emot förslagen som utlovas inom ramen för denna mandatperiod, säger Gert Nilson.

De satsningar som presenteras är välkomna. Det är konkreta förslag som både stärker människor på arbetsmarknaden och på sikt Sveriges konkurrenskraft.

– Kompetensförsörjning är högt på järn- och stålindustrins agenda. Tillgång till människor med rätt kompetens är en fråga om både utveckling och överlevnad. Det är glädjande att regeringen lyssnat till näringslivet, säger Gert Nilson.

Läs regeringens förslag Gymnasiala utbildningar som leder till jobb.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Jernkontoret
Jernkontoret
Box 1721
111 87 Stockholm

https://www.jernkontoret.se

Om Jernkontoret

Jernkontoret är den svenska järn- och stålindustrins branschorganisation. Organisationen grundades 1747 och ägs sedan dess av de svenska järn- och stålföretagen. Jernkontoret företräder järn- och stålindustrin i frågor som berör handelspolitik, forskning och utbildning, standardisering, energi, miljö och hållbarhet samt transportfrågor. Jernkontoret leder den gemensamma nordiska stålforskningen. Dessutom utarbetar Jernkontoret branschstatistik och bedriver bergshistorisk forskning.

Hantering av personuppgifter

Du har rätt att när som helst avregistrera dig från våra utskick och/eller radera dina personuppgifter i våra register. Du kan läsa om dina rättigheter och om hur Jernkontoret hanterar dina personuppgifter på jernkontoret.se/dataskydd.

Följ Jernkontoret

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jernkontoret

Dokumentären "Beyond stål" synliggör kreatörer9.9.2021 06:45:00 CEST | Pressmeddelande

Idag har Jernkontorets dokumentärfilm ”Beyond Stål” premiär. I filmen, som är skapad tillsammans med modedesignern och stålentusiasten Naim Josefi, berättar en handfull kreatörer om sitt arbete med ett av världens häftigaste material – stålet. Filmen syftar till att lyfta en av de tillgångar som gjort att stålindustrin kunnat växa sig stark i Sverige: människor med rätt kompetens och mycket kreativitet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum