Kunskapsskolan

Regeringens förslag om vinstförbud kan inte bli verklighet

Dela

Regeringen har idag presenterat sitt lagförslag om vinster i välfärdsföretag. - Det här kan aldrig bli verklighet för då skulle merparten av alla friskolor på sikt tvingas stänga, säger Cecilia Carnefeldt, styrelseordförande för Kunskapsskolan i Sverige.

Regeringen har idag presenterat sitt lagförslag om vinster i välfärden. Förslaget innebär bland annat att skolföretag inte ska få göra ett större överskott än 7 procent av så kallat ”operativt kapital” plus statslåneränta. 

- Ingen skola kan drivas med kvalitet utan överskott till investeringar eller oförutsedda utgifter. Förslaget är inte verklighetsförankrat och löser inga av skolans verkliga problem utan skapar snarare nya, säger Cecilia Carnefeldt.

Kunskapsskolan är ett familjeägt företag som har återinvesterat allt överskott i verksamheten och hittills aldrig delat ut någon vinst. Kunskapsskolan grundades utifrån övertygelsen att det är möjligt att driva skola på ett annat sätt, med en personligt utformad utbildning med eleven i centrum.

- Det är genom hög kvalitet vi kan få bra kunskapsresultat och nöjda elever och medarbetare. Våra elever går ut nian med i snitt 260 poäng i meritvärde, jämfört med 224 för riket och vi har fått beröm för vårt kvalitetsarbete av Skolinspektionen. Vi känner inte alls igen oss i den mörka bilden av friskolor regeringen målar upp, säger Fredrik Lindgren, vd för Kunskapsskolan i Sverige.

Ett vanligt påstående är att friskolor drar ner på lärare för att kunna göra vinst.

- Kunskapsskolan har små klasser med normalt 21-22 elever och våra elever har mer tid med sina lärare än elever i genomsnitt och dessutom personlig handledning 15 minuter varje vecka. Det är möjligt tack vare att vi har investerat mycket i vår pedagogiska modell och byggt en organisation med ett starkt centralt stöd. Elever och lärare skulle knappast välja oss om vi satte vinst före kvalitet, säger Fredrik Lindgren.

Kontakter

Bilder

Om

Kunskapsskolan
Kunskapsskolan
Box 92146
120 08 Stockholm

https://www.kunskapsskolan.se/

På Kunskapsskolan får du gedigna kunskaper i varje ämne. Men du får också något mer. Du får lära dig att sätta mål och hur du ska göra för att nå dem. Hos oss kommer du bli självständig, duktig på att planera och lära dig att ta egna initiativ. Det är förmågor du har stor nytta av på gymnasiet och senare i arbetslivet.

Vi vet att elever lär på olika sätt och i olika takt. Därför har vi ett arbetssätt som är personligt utformat och utgår från varje individ. Du har en handledare som inspirerar och regelbundet följer upp dina resultat. Hos oss får du en trygg skola där alla blir sedda och utmanade.

Följ Kunskapsskolan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kunskapsskolan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum