RF/SISU

Regeringens krispaket till idrotten räcker inte

Dela

Idrottsrörelsen drabbas hårdare än tidigare beräknat av coronakrisen. Minus 1,2 miljarder kronor fram till sista juni enligt en ny undersökning med 3 000 av Sveriges 19 000 idrottsföreningar.

En ny undersökning från Riksidrottsförbundet visar att idrottsrörelsen drabbas hårdare än tidigare beräknat av coronakrisen. 3000 idrottsföreningar har beräknat de ekonomiska konsekvenserna av inställda evenemang och minskad träning till minus 1,2 miljarder kronor fram till sista juni.

Det är siffror som ligger väl i underkant då det finns närmare 19 000 idrottsföreningar. Det saknas många föreningar som exempelvis ett flertal ishockey- och fotbollsföreningar på elitnivå och flera föreningar som arrangerar större motionslopp och ungdomsturneringar. Dessutom finns inte några ekonomiska konsekvenser för våra specialidrottsförbund med i undersökningen.

- Regeringens välbehövliga krispaket på 500 miljoner kronor kommer inte i närheten av att täcka omfattande ekonomiska konsekvenserna av coronakrisen för svensk idrott. Allt mer talar för att vi i juni behöver komma tillbaka till regeringen för ytterligare stöd även för juli och framåt. Restriktionerna från regeringen och Folkhälsomyndigheten är nödvändiga, men river mycket djupa sår i folkrörelsens ekonomi, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Effekterna av alla inställda evenemang är förödande för många föreningar med uteblivna intäkter på nästan 850 miljoner kronor och kvarvarande kostnader på 200 miljoner kronor totalt. Även den reguljära träningsverksamheten har påverkats tydligt med uteblivna intäkter på 170 miljoner kronor.

- Det är tiotusentals evenemang som har ställts in. Allt från internationella tävlingar på yttersta elitnivå till det lilla valborgsfirandet som är och har varit en avgörande intäkt för den lilla föreningen i decennier, säger Björn Eriksson.

Det är vanligt att föreningar vidtar åtgärder för att parera de ekonomiska förlusterna genom att minska på anställd personal och köp av tjänst och ersätta det med ideellt arbete istället. Många föreningar genomför stödinsamlingar och försöker arbeta in intäkter till föreningen genom försäljning av exempelvis lotter.

Men det är också tydligt att många föreningar behöver höja sina avgifter för att kunna fortsätta med en bra verksamhet, vilket är oroande för vi vill att alla ska kunna delta oavsett ekonomiska förutsättningar.

- Jag är stolt över att vår rörelse med hundratusentals ledare har gjort vad den kan för att minska smittspridningen och samtidigt försökt hitta vägar för att ta sig igenom krisen. Idrotten behövs för ett starkt Sverige genom krisen och efter krisen men vi behöver ännu mer stöd för att klara det, säger Björn Eriksson.

Ekonomiska konsekvenser av corona – idrottsföreningar - siffror och underlag 

För mer information kontakta

Anna Setzman
Pressansvarig Riksidrottsförbundet 
070-564 52 16 

Nyckelord

Kontakter

Om

RF/SISU
RF/SISURiksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 72 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 20 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Följ RF/SISU

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RF/SISU

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum