Business Region Göteborg AB

Regeringsuppdrag ger Göteborgsregionen fler besök av internationella beslutsfattare

Dela

Energimyndigheten ger Svenska Miljöinstitutet IVL i uppdrag att driva regeringsuppdraget Smart City Sweden. Genom en utökad satsning på demonstrationsplattformen Smart City Sweden gemensamt med andra regioner och aktörer, kommer goda exempel från hela landet att visas upp i syfte att öka spridningen av svenska smarta lösningar för hållbara städer. Business Region Göteborg kommer att ansvara för besöksverksamheten i Göteborgsregionen.

Besöksverksamheten har tidigare lyft fram goda exempel inom miljö, klimat och energi. Nu utökas detta till att även innefatta exempel inom områdena social hållbarhet, hållbara transporter, digitalisering och stadsplanering. Den nya satsningen knyter också samman regionala satsningar i Sverige.

– Besöksverksamheten kommer nu att förstärkas med sex regionala noder. Utöver huvudkontoret i Stockholm kommer Smart City Sweden även att ha besöksmottagningar i Göteborg, Malmö, Borlänge, Linköping och Umeå, säger Hanna Eriksson Lagerberg på IVL, som är verksamhetsansvarig för plattformen.

Business Region Göteborg blir genom sin verksamhet Green Gothenburg ansvarig för besöksverksamheten i Göteborgsregionen.

Sedan 2013 tar Green Gothenburg emot ca 30-50 besöksgrupper per år med internationella beslutsfattare som vill se regionens lösningar för att nå miljö- och klimatutmaningar. Kollektivtrafik, fjärrvärme och stadsutveckling är exempel på områden som lockar till Göteborg och där det finns många innovativa och framgångsrika företag som kan visa upp spännande lösningar. Besökare kommer från hela världen och mest frekvent är besökare från Asien.

–  Vi hoppas att Smart City Sweden ska få fler internationella beslutsfattare intresserade av västsvenska lösningar så det på sikt innebär fler exportaffärer för regionens företag. Genom att vi sprider smarta lösningar för att möta samhällsutmaningar hoppas vi också bidra till att fler länder når FN:s mål för hållbar utveckling, säger Sofia Mc Conell, verksamhetsansvarig för Green Gothenburg.

– Sverige ligger redan i dag långt framme inom smarta och integrerade urbana system. Genom den nationella plattformen ska svenska lösningar samlas och demonstreras för att attrahera fler utländska besökare som är intresserade att utveckla hållbara stadslösningar, och även investera i svenska satsningar. Detta ser vi nu är möjligt med detta uppdrag, säger Lina Groth, affärsutvecklare inom internationella marknader på Energimyndigheten.

Den nya satsningen på 100 miljoner kronor, som pågår mellan 2018–2021, går ut på att bygga, genomföra och vidareutveckla en demonstrationsplattform som bidrar till nationell kraftsamling och knyter samman regionala satsningar i Sverige.

I och med att upphandlingen är klar har nu Energimyndigheten skrivit ett ramavtal med IVL som tidigare har varit verksam med att bygga upp en besöksplattform i Hammarby Sjöstad. Intresset för plattformen har varit stort redan från början. Sedan invigningen i maj 2017 har Smart City Sweden tagit emot över 3000 besökare från 37 olika länder.

Fakta
Green Gothenburg drivs av Business Region Göteborg på uppdrag av Göteborgs Stad. Green Gothenburg tar emot delegationer som tittar på regionens gröna systemlösningar samt hjälper företag som vill exportera sin miljötekniska lösning att komma i kontakt med relevanta delegationer.
Mer info finns på greengothenburg.seNyckelord

Kontakter

Sofia Mc Conell, verksamhetsansvarig Green Gothenburg,
sofia.mcconell@businessregion.se, +46 31 367 61 44

Bengt Kjellin, Presschef, Business Region Göteborg,
bengt.kjellin@businessregio.se, +46 707 61 56 06

Om

Business Region Göteborg AB
Business Region Göteborg AB
Östra Hamngatan 5
404 23 Göteborg

+46 (0)31-367 61 00https://www.businessregiongoteborg.se/sv/

Business Region Göteborg ansvarar för näringslivsutveckling i Göteborgs Stad och representerar 13 kommuner i regionen. Business Region Göteborg ska bidra till att skapa fler arbetstillfällen och därigenom åstadkomma en hållbar tillväxt i Göteborgsregionens näringsliv. Detta gör vi genom att erbjuda kunskap och kontakter som skapar förutsättningar för dig som vill starta, etablera eller utveckla företag i regionen.

Följ Business Region Göteborg AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Business Region Göteborg AB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum