Region Norrbotten

Region Norrbotten skänker ambulanser till Ukraina

Dela
Nu donerar Region Norrbotten två ambulanser till Ukraina. De transporteras från Sverige av organisationen Swedish rescuers.

– Det är en självklarhet för Region Norrbotten att ambulanser som vi inte längre har användning för ska skänkas till Ukraina som har ett stort behov av räddningsfordon av olika slag, säger Kenneth Backgård, regionstyrelsens ordförande.

Tidigare i år skänkte Region Norrbotten en ambulans till Ukraina och nu är det dags igen. Det är frivilligorganisationen Swedish Rescuers som kommer att se till att ambulanserna kommer fram. Det blir deras fjortonde resa med räddningsfordon från Sverige till Ukraina.

– Behoven i de befriade områdena är överväldigande. Ryssarna har stulit och skövlat allt inklusive ambulanser och brandbilar. Att donera fordonen till organisationer som arbetar direkt med mottagarna och slutanvändarna gör att allting hamnar där det gör mest nytta. Utan mellanhänder, säger Roger Westerlund som är grundare och volontär inom Swedish rescuers

Han är narkossköterska och har tidigare arbetat som verksamhetschef i Region Gävleborg för bland annat ambulanssjukvården. Han befinner sig just nu i Ukraina och berättar över en skrapig telefonlinje att räddningsfordonen verkligen behövs.

– Vi får hela tiden rapporter från ukrainarna som använder fordon och utrustning. Sverige har kapacitet, förmåga och kompetens att hjälpa till.

Nyckelord

Kontakter

Om

Region Norrbotten
Region Norrbottenhttps://www.norrbotten.se/

Region Norrbotten arbetar för dem som bor och verkar i Norrbottens län. Vi styrs av invånarna genom allmänna politiska val. Region Norrbotten är länets näst största arbetsgivare. Vi har cirka 6 500 anställda, varav de flesta arbetar inom hälso- och sjukvården.

Region Norrbotten bedriver hälso- och sjukvård, tandvård, regional utveckling och kultur. På så sätt skapar vi förutsättningar för en god livsmiljö här i Norrbotten.

Följ Region Norrbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Norrbotten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum