Region Norrbotten

Region Norrbotten startar stressrehab

Dela
Patienter med stressrelaterad ohälsa kommer snart kunna få hjälp av Region Norrbottens nya satsning på specialistsjukvård. Målet är att patienternas bästa möjliga hälsa, funktion och arbetsförmåga ska återställas.

Sjukskrivningar för psykisk ohälsa har ökat kraftigt och är den vanligaste orsaken till sjukskrivning. Kvinnor i yngre medelåldern är mest drabbade, har högst sjuktal och är därmed också största målgruppen.

Den nya stressrehabiliteringen startas av Neurocentrum inom Region Norrbotten och kommer att vara ett stöd till primärvården. Med modern teknik och digitala insatser ska stressrehabiliteringen erbjuda god, jämlik och jämställd vård för hela Norrbotten.

– Vi har goda erfarenheter av liknande arbetssätt från rehabilitering av patienter med långvariga symtom på covid-19. Med våra långa avstånd behöver vi också ha bättre lösningar, särskilt med tanke på att det ingår i sjukdomsbilden att man sällan orkar med långa resor, säger Stefan Stridsman, verksamhetschef för Neurocentrum.

Långvarig stress kan bland annat leda till nedstämdhet, sömnproblem, trötthet, hjärt-/kärlsjukdomar och långvariga smärttillstånd. Långvarig stress hämmar också immunsystemet vilket även gör kroppen känsligare för infektioner.

– Det handlar om att det ställs krav på oss och att vi inte känner att vi kan hantera dem, det blir ett glapp. Stress i sig är ingen sjukdom, men stress kan leda till mycket besvär om den finns kvar under lång period, säger Stefan Stridsman.

Stressrehab planeras starta i april.

Kontakter

Stefan Stridsman
Verksamhetschef för Neurocentrum, Region Norrbotten
0920-28 33 24
stefan.stridsman@norrbotten.se

Om

Region Norrbotten
Region Norrbottenhttps://www.norrbotten.se/

Region Norrbotten arbetar för dem som bor och verkar i Norrbottens län. Vi styrs av invånarna genom allmänna politiska val. Region Norrbotten är länets näst största arbetsgivare. Vi har cirka 6 500 anställda, varav de flesta arbetar inom hälso- och sjukvården.

Region Norrbotten bedriver hälso- och sjukvård, tandvård, regional utveckling och kultur. På så sätt skapar vi förutsättningar för en god livsmiljö här i Norrbotten.

Följ Region Norrbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Norrbotten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum