Region Örebro län

Region Örebro län ändrar strategi för provtagning av personer som misstänks vara smittade

Dela

Region Örebro län ändrar strategi och fokuserar provtagningen på de särskilt utsatta patientgrupperna. ”Vi vill rikta in resurserna på dem som riskerar att få en allvarlig sjukdomsbild”, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare.

Provtagning av personer i Region Örebro län som misstänks vara smittade av coronaviruset riktas nu in på dem som har luftvägssymtom och behöver sjukhusvård. Personal inom hälso- och sjukvård eller äldreomsorg som varit utsatta för smitta och själva insjuknar kan också vara aktuella för testning. Övriga personer som har mer lindriga besvär med luftvägssymtom och kanske feber ska i stället stanna hemma tills de är friska. Det gäller oavsett om de har varit i ett riskområde eller inte, eller om de har blivit utsatta för känd smitta eller inte.

- Vi har ändrat strategi. Det som gäller nu är att om man känner besvär från luftvägarna, men bara har lindriga besvär, ska man inte ringa 1177 för att komma och bli provtagen. I stället ska man stanna hemma och inte gå till skolan, jobbet och aktiviteter förrän man är frisk och det har gått ytterligare två dagar, säger Gunlög Rasmussen.

Alla provtagningar gäller utsatta grupper

Att provtagningarna nu kommer att gälla utsatta grupper följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det gör också uppmaningen till människor att stanna hemma när de är sjuka. Syftet är att begränsa effekten av coronasmittan och minska takten i smittspridningen.

- Det går inte längre att rikta in sig på enbart dem som har varit i riskområden eller träffat någon som har insjuknat. Även andra personer med luftvägssymtom kan vara smittade av coronaviruset. Det här beror på att vi ser en samhällsspridning i flera länder i Europa och tecken på spridning i samhället även i en del regioner i Sverige. Vi vill i stället rikta in resurserna på dem som är äldre och har andra sjukdomar och därmed riskerar att få en allvarlig sjukdomsbild, säger Gunlög Rasmussen.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare i Region Örebro län. Foto: Region Örebro län
Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare i Region Örebro län. Foto: Region Örebro län
Ladda ned bild

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

Genomgången av hanteringen av överblivna vaccindoser klar23.2.2021 15:15:07 CETPressmeddelande

Nu är den genomgång klar där Region Örebro län har granskat hur de överblivna doserna vid inledningen av vaccineringen har använts. Genomgången visar att ett mindre antal doser, några tiotal, givits till personer utanför bestämd prioriteringsordning. Anledningen till det har varit ambitionen att varje dos ska tas tillvara, samtidigt som det inledningsvis saknades rutiner för hur dessa överblivna doser med kort hållbarhet snabbt skulle kunna ges till personer inom prioriteringsordningen. Sedan dess har rutiner tagits fram för detta.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum