Region Örebro län

Region Örebro län är bra på vård vid hjärtinfarkt

Dela

Den akuta vården av patienter som drabbas av hjärtinfarkt fungerar mycket väl inom Region Örebro län. Det visar den mätning som det nationella kvalitetsregistret Swedeheart presenterar i dag.

- Det är glädjande att vi får ett bevis på att den akuta vården av hjärtinfarkter fungerar bra inom Region Örebro län. Vi har under flera år arbetet för att succesivt höja kvaliteten i hela vårdkedjan, och dagens resultat visar att vårt arbete varit lyckosamt, säger Thomas Kellerth, överläkare vid hjärt-lung-fysiologiska kliniken på Universitetssjukhuset Örebro.

Tiden är avgörande

En av flera samverkande framgångsfaktorer för Region Örebro läns del är en effektiv ambulanssjukvård där man med ett EKG snabbt kan identifiera infarktpatienter så att de utan dröjsmål kan föras till röntgen och behandling på sjukhus..

- Det gäller att återupprätta blodflödet i de kranskärl som stängts av, och då är tiden jätteviktig. För varje minut som går dör hjärtmuskelvävnad, säger Thomas Kellerth.

Förbättring jämfört med fjolåret

I Swedehearts årligt återkommande sammanställning, där det akuta omhändertagandet kombineras med åtgärder för att förhindra en upprepad infarkt, får Universitetssjukhuset Örebro ett kvalitetsindex på 8,5 av totalt 11. Det är något bättre än förra året, och enligt Thomas Kellerth kan förbättringen till stor del förklaras av ett framgångsrikt arbete kring kolesterol.

- Vi är dock inte nöjda med att ha nått hit. Även om vi arbetar hårt med livsstilsfrågorna kan vi bli ännu bättre när det gäller till exempel rök-, kost- och motionsvanor, säger Thomas Kellerth.

Lasaretten i Karlskoga och Lindesberg skuggar Universitetssjukhuset Örebro med ett kvalitetsindex på 7,5.

 

Fakta Swedeheart

Swedeheart är ett rikstäckande register för kranskärlssjukvård. Registret startades av hjärtläkare i mitten av 1990-talet i syfte att mäta och jämföra omhändertagandet av patienter med hjärtinfarkt. Registret är nationellt heltäckande och omfattar även kranskärlsröntgen, kranskärlsingrepp, hjärtkirurgi och sekundärprevention.

Via länken kan du ta del av kvalitetsindex 2019.

Kontakt

Thomas Kellerth, överläkare vid kardiologiska kliniken, Universitetssjukhuset Örebro, telefon: 019-602 54 77

Nyckelord

Kontakter

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

Region Örebro län styr om medel för att kunna stötta små- och medelstora företag under Coronakrisen1.4.2020 12:05:00 CESTPressmeddelande

Världsekonomin har lamslagits under de senaste veckorna genom de effekter, direkta som indirekta, som Coronaviruset inneburit. Konsekvenserna har och kommer bli kännbara för länets företag, i vilken utsträckning och omfattning är i dagsläget svårt att avgöra. En del insatser har redan initierats, såsom en företagsjour samt utökade nationella resurser till Almi, men troligtvis kommer nya behov att uppkomma.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum