Region Örebro län

Region Örebro län börjar återigen testa både vaccinerade och ovaccinerade med symtom

Dela

Folkhälsomyndighetens rekommendation att återgå till en storskalig testning för covid-19 innebär att länsinvånare i Örebro län från och med den 22 november återigen rekommenderas testa sig vid symtom oavsett om de är vaccinerade eller ej. Rekommendationen gäller alla från förskoleklass och äldre. Även hushållskontakter till en smittad rekommenderas testning oavsett symtom och vaccinationsstatus.

- Det är angeläget att återigen bredda testningen i regionen och provta även vaccinerade med symtom. Vi har tyvärr en ökad smittspridning i länet och det här ger oss bättre möjligheter att följa smittoläget. Främst är det dock viktigt för att kunna bryta smittspridningskedjor i så tidigt skede som möjligt, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare.

Hon understryker samtidigt att det är viktigt att vara hemma vid nytillkomna symtom. Det gäller såväl vaccinerade som icke vaccinerade, men nu ska också alla från förskoleklass och äldre åter ta prov för covid-19 vid symtom oavsett vaccinationsstatus. De som har haft covid-19 det senaste halvåret är undantagna provtagning.

- Vaccin ger ett gott skydd mot svår sjukdom i covid-19. Den som är vaccinerad och ändå insjuknar i covid-19 är i regel också mindre smittsam jämfört med den som inte är vaccinerad. I en situation med ökad smittspridning kan dock även fler vaccinerade drabbas, och därför är det viktigt att återigen testa mer brett, säger Gunlög Rasmussen.

Det finns sedan tidigare en bra kapacitet och organisation kring provtagning för covid-19 inom Region Örebro län. Det är möjligt redan nu för dem som är vaccinerade och får symtom att ta prov.  

Kontakter

Bilder

Gunlög Rasmussen. Foto: Håkan Risberg/Region Örebro län
Gunlög Rasmussen. Foto: Håkan Risberg/Region Örebro län
Ladda ned bild

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum