Region Örebro län

Region Örebro län breddar provtagningen

Dela

På torsdagen kom ett uppdrag från regeringen till regionerna om att erbjuda provtagning till alla personer som uppvisar tydliga symtom på covid-19. Regeringen tillsätter 5,9 miljarder för att alla med coronasymtom ska kunna testas. Provtagningen ska ske utan kostnad för patienterna.

Många personer hör av sig till vården och vill testa sig för covid-19. Region Örebro län arbetar med att utvidga provtagningskapaciteten. Men ännu finns inte möjlighet att ta emot alla personer med symtom.

- Nytt är att vi ska provta patienter med symtom på covid-19 och som efter medicinsk bedömning av sjuksköterska och/eller läkare anses vara i behov av provtagning, säger Lena Adolfsson, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör.

Redan i nästa vecka kommer även personer som innefattas av så kallad samhällsviktig verksamhet att inkluderas, i första hand ”blåljuspersonal”. Därefter kommer provtagningen av all samhällsviktig personal att kunna erbjudas provtagning. Arbete och diskussioner förs tillsammans med Länsstyrelsen.

- Det innebär att vi ännu inte har möjlighet att erbjuda alla personer med symtom på covid-19 provtagning på vårdcentraler, om inte särskild bedömning av sjuksköterska eller läkare görs, säger Lena Adolfsson.

För att tillmötesgå regeringens uppdrag kommer Region Örebro län satsa på ett test genom egen provtagning.

Regeringen har också lovat att regionerna ska införa provtagning för antikroppstest för all sjukvårds- och omsorgspersonal för att se om man har haft infektionen och därmed kan vara immun. I Region Örebro län har dessa tester redan påbörjats. Planering kring ytterligare antikroppstestning kommer i ett senare skede.

 Kontakt: 

Lena Adolfsson, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör

Telefon: 072-726 61 01

Kontakter

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum