Region Örebro län

Region Örebro län förenklar provtagningen – lådor med testkit utanför samtliga vårdcentraler

Dela

Region Örebro län gör det nu ännu lättare att testa sig för covid-19 utan att boka tid. Från och med den 24 maj finns lådor, där man kan hämta ett testkit för egenprovtagning, utanför samtliga vårdcentraler i länet.

Testkit för egenprovtagning. Foto: Håkan Risberg/Region Örebro län
Testkit för egenprovtagning. Foto: Håkan Risberg/Region Örebro län

- Utifrån läget där i fortfarande har stor samhällsspridning är det väldigt bra att vi kan utöka tillgängligheten med provtagning som inte kräver tidbokning, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare i Region Örebro län.

Lådan med testkit för egenprovtagning har hittills prövats på fem ställen i Örebro län och satsningen har fallit väl ut. Hittills har cirka 15 000 prover från lådan analyserats sedan de första fyra lådorna kom på plats den 26 april. Nu utökar regionen med ytterligare 26 lådor. Från och med den 24 maj finns testkit för egenprovtagning att hämta utanför varje vårdcentral i länet under dagtid. I varje länsdel finns även minst en låda som är öppen till klockan 21.00 under kvällar och helger.

- Det här ökar möjligheterna att snabbt kunna testa sig för covid-19. Det gör också att man lättare kan hämta testkit till andra, till exempel sina familjemedlemmar, säger Maria Gunnarsson, Region Örebro läns samordnare för provtagning covid-19.

För att kunna använda erbjudandet att hämta testkit från en låda behöver man ha e-legitimation (bankID eller Freja eID Plus). Med hjälp av e-legitimationen kopplar man sitt prov till sig själv via 1177.se, där registreringen sker.

Så här går det till:

  1. Hämta testkit från nåon av lådorna
  2. Ta prov
  3. Registrera provet genom att logga in på 1177.se från din dator eller mobiltelefon och fyll i dina uppgifter
  4. Lämna provet i någon av lådorna för analys
  5. Provsvar syns när du loggar in på 1177.se

För de länsbor som inte har e-legitimation, eller av andra skäl inte kan hämta ett testkit för egenprovtagning, finns det fortfarande möjlighet att boka tid på en bemannad provtagningsmottagning. I första hand är det egenprovtagning som erbjuds även på bemannande mottagningar.

- Möjligheten att som tidigare boka tid för provtagning via 1177.se finns kvar tills vidare. Men målet är att så stor del som möjligt av provtagningen för covid-19, även för personal, ska gå via lådorna, säger Maria Gunnarsson.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Testkit för egenprovtagning. Foto: Håkan Risberg/Region Örebro län
Testkit för egenprovtagning. Foto: Håkan Risberg/Region Örebro län
Ladda ned bild
Gunlög Rasmussen. Foto: Håkan Risberg/Region Örebro län
Gunlög Rasmussen. Foto: Håkan Risberg/Region Örebro län
Ladda ned bild
Maria Gunnarsson. Foto: Region Örebro län
Maria Gunnarsson. Foto: Region Örebro län
Ladda ned bild

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

Felaktigt packade provtagnings-kit kan ha lämnats ut på tio platser i Örebro län18.6.2021 19:54:14 CEST | Pressmeddelande

Några av de provtagnings-kit som lämnats ut via lådor på tio olika platser i Örebro län under den senaste veckan har packats på fel sätt. Det innebär att vissa personer som har testat sig från och med måndag till och med fredag kan ha fått ett felaktigt provsvar. ”Dessa personer ska testa sig på nytt så fort som möjligt”, säger Maria Gunnarsson, Region Örebro läns samordnare för provtagning covid-19.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum