Region Örebro län

Region Örebro län förstärker omhändertagandet av invånare med postcovid

Dela

Nu verkställs nästa steg i Region Örebro läns plan för att ta hand om patienter med postcovid. Basen för utredning, behandling och rehabilitering sker i primärvården, på länets vårdcentraler, som vid behov kan koppla på lämpliga specialister inom den specialiserade vården.

- Grunden är att du som har besvär och behöver hjälp av vården kontaktar din vårdcentral. Vårdcentralen har bäst kompetens för att göra en helhetsbedömning, där behandlas och rehabiliteras också majoriteten av patienterna med postcovid. Vid behov kan vårdcentralen remittera vidare till rätt kompetens inom den specialiserade vården, säger Jonas Claesson, hälso-och sjukvårdsdirektör.

Majoriteten behöver inte vård

De allra flesta som varit sjuka i covid-19 tillfrisknar spontant eller med hjälp av egenvård. Men det finns personer med långvariga symtom, så kallad postcovid, som behöver hjälp av vården för att komma tillbaka efter sjukdomen.

- De som har symtom i mer än 12 veckor efter insjuknande i covid-19 och där symtomen inte förklaras av annan diagnos bedöms som postcovid. Extrem trötthet, andfåddhet, smak- och luktförlust, sömnproblem och minskad minnesförmåga är några av flera möjliga symtom, säger Ewa Slätmo, strateg inom nära vård.

Region Örebro län deltar i forskning och följer kunskapsutvecklingen runt postcovid parallellt med att vi anpassar våra arbetssätt för att kunna erbjuda en god och jämlik vård för berörda patienter.

För mer information, kontakta:

Eva Slätmo, strateg nära vård
eva.slatmo@regionorebrolan.se
070-816 84 00

Jonas Claesson, hälso- och sjukvårdsdirektör
jonas.claesson@regionorebrolan.se
019-602 37 00

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Jonas Claesson. Foto: Region Örebro län
Jonas Claesson. Foto: Region Örebro län
Ladda ned bild
Ewa Slätmo. Foto: Region Örebro län
Ewa Slätmo. Foto: Region Örebro län
Ladda ned bild

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

Örebro bör bli en av huvudorterna för det civila försvaret1.12.2021 09:00:00 CET | Pressmeddelande

När det civila försvaret ska organiseras för att framöver kunna möta större kriser bör Örebro spela en central roll i arbetet – som huvudort för Mellersta civilområdet. Det är slutsatsen i det brev som Sveriges justitie- och inrikesminister Morgan Johansson inom kort får ta emot från Andreas Svahn (S) och Fredrik Larsson (M), ordförande i regionstyrelsen i Region Örebro län respektive Region Värmland.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum