Region Örebro län

Region Örebro län öppnar åtta nya provtagningsstationer för covid-19

Dela

Region Örebro län öppnar åtta nya provtagningsstationer för covid-19. ”Det här gör att vi lättare kan hitta dem som är sjuka och hålla nere smittspridningen”, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare i regionen.

De åtta nya provtagningsstationerna ligger intill vårdcentralerna i Hallsberg, Kumla, Odensbacken, Vivalla, Nora, Storå och vid vårdcentralen Freja i Frövi-Fellingsbro. Varje provtagningsstation har en egen ingång som är separat från vårdcentralens entré.

Under september ska alla provtagningsstationer vara öppna och färdiga att tas i bruk.

- Vi utökar tillgängligheten för allmänheten att gå och testa sig. Det underlättar för fler att ta sig till provtagningen om man känner symtom som hosta, feber eller ont i halsen. Det är viktigt att testa sig även vid lindriga symtom, säger Lena Adolfsson, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör.

Sammanlagt 15 provtagningsställen i länet

Sedan tidigare finns provtagningsmottagningar på Karlskoga lasarett och Lindesbergs lasarett och provtagningsstationer vid vårdcentralerna i Askersund, Hällefors, Kopparberg och Laxå. Även Universitetssjukhuset Örebro har haft en provtagningsmottagning. Men från och med måndag den 31 augusti flyttar mottagningen in på mässhallen på bortre delen av CV-området intill sjukhusområdet i Örebro.

Sammanlagt finns nu 15 provtagningsställen i Örebro län.

- Det här gör att vi lättare kan hitta dem som är sjuka och hålla nere smittspridningen. De allmänna råden från Folkhälsomyndigheten tillsammans med ambitiös testning och smittspårning är det som gör att vi kan bryta smittkedjor, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare.

Fakta/ Provtagning

  • Allmänheten beställer själva sin provtagning genom att logga in på 1177.se och använda en e-tjänst för att boka tid. Provet är kostnadsfritt. För dem som inte har e-legitimation eller av andra skäl inte kan använda e-tjänsten finns en möjlighet att ringa och boka tid på vardagar från klockan 10.00-12.00.
  • Provtagningen består av en kombination av näsprov och gurgelprov. Med assistans från personalen tar patienten provet själv. Efteråt hittar man sitt provsvar i e-tjänsten på 1177.se. De som inte använder e-tjänst får svar via brev.

Fakta/ Har du symtom på covid-19?

  • Stanna hemma och träffa inte andra.
  • Boka tid för prov på 1177.se, även om du bara känner dig lite sjuk, när du haft symtomen i 24 timmar.
  • Tänk på att du kan smitta andra, även när du tar dig till sjukhuset eller vårdcentralen. Följ myndigheternas rekommendationer.
  • Håll avstånd och stanna hemma tills du fått ditt provsvar.

Kontakt

Lena Adolfsson, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör

E-post: lena.adolfsson@regionorebrolan.se

Telefon: 072-726 61 01

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Lena Adolfsson, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Örebro län. Foto: Region Örebro län
Lena Adolfsson, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Örebro län. Foto: Region Örebro län
Ladda ned bild

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum