Region Örebro län

Region Örebro län ser över hur vaccinationsdoser fördelats

Dela

Efter en dryg månads vaccinering mot covid-19 har Region Örebro län startat en genomgång av hur de tilldelade vaccindoserna använts i länet. Anledningen är att något fler doser kunnat tas ut ur vaccinet än vad som ursprungligen planerats för. Frågan, som även aktualiserats nationellt, är hur dessa doser har använts i förhållande till den prioriteringsordning som Folkhälsomyndigheten slagit fast.

Uppgifter har kommit in till Region Örebro län om att personer i länet kan ha vaccinerats i strid mot den beslutade prioritetsordningen. En genomgång har därför startats av Region Örebro län.

- Vaccineringen i länet har så här långt ställt oss inför många utmaningar med stora krav på flexibilitet i planeringen. Tillgången till vaccin är en sådan sak, säger Jonas Claesson, hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Örebro län.

En annan fråga som upptäcktes tidigt är att det går att få ut fler doser ur vaccinet än vad som ursprungligen sagts. Den senaste tiden har det nationellt rapporterats om att de här extra doserna i några regioner kan ha använts i strid mot prioriteringsordningen.

- Ambitionen är naturligtvis att vi ska använda allt vaccin som vi får, inget ska gå till spillo. Varje dos ska användas. Men vi ska följa den prioriteringsordning som finns. Vi har fått en del uppgifter som vi värderat, och nu beslutat oss för att göra en genomgång hur vi i vårt län använder de här doserna, säger Jonas Claesson.

- Vi har i detta läge inget som säger att några felaktigheter har begåtts. Det är viktigt att vi nu tittar på detta samlat för försäkra oss om att vi gör rätt. Fokus i vaccineringen är att rätt personer får sitt vaccin i rätt tid, säger Jonas Claesson.

Kontakt:
Jonas Claesson, hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Örebro län, tel. 0766959323

Nyckelord

Kontakter

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

Genomgången av hanteringen av överblivna vaccindoser klar23.2.2021 15:15:07 CETPressmeddelande

Nu är den genomgång klar där Region Örebro län har granskat hur de överblivna doserna vid inledningen av vaccineringen har använts. Genomgången visar att ett mindre antal doser, några tiotal, givits till personer utanför bestämd prioriteringsordning. Anledningen till det har varit ambitionen att varje dos ska tas tillvara, samtidigt som det inledningsvis saknades rutiner för hur dessa överblivna doser med kort hållbarhet snabbt skulle kunna ges till personer inom prioriteringsordningen. Sedan dess har rutiner tagits fram för detta.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum