Region Uppsala

Region Uppsala begär att få aktivera krislägesavtal

Dela
Region Uppsala skickar ikväll en begäran om att krislägesavtalet ska aktiveras för personal inom intensiv- och intermediärvården på Akademiska sjukhuset. Det innebär bland annat att arbetstiden kan förlängas till 48 timmar i veckan. Beslutet fattades vid ett extra sammanträde i regionstyrelsen.

- För medarbetarna innebär det att de kan schemaläggas med långa pass och vi förstår att det är tungt eftersom man arbetat så hårt under hela pandemin. Men läget är mycket allvarligt och vi måste se till att vården har den bemanning som behövs för att klara behoven. Det här är ett beslut ingen vill fatta, men vi är tvungna att göra det, säger Emilie Orring (M), ordförande i regionstyrelsen.

Region Uppsala befinner sig sedan den 3 november i förstärkningsläge, den näst högsta beredskapsnivån inom hälso- och sjukvården, och har inrättat en regional särskild sjukvårdsledning för att hantera pandemisituationen. Den särskilda sjukvårdsledningen konstaterar att personalsituationen är mycket ansträngd, framför allt inom intensiv- och intermediärvården vid Akademiska sjukhuset, och att alla möjligheter att lösa situationen på annat sätt är uttömda. Det är mot bakgrund av detta som Region Uppsala vill att krislägesavtalet aktiveras.

- Vi måste garantera vård för de svårast sjuka patienterna. Vi har redan gjort det som är möjligt genom att omfördela resurser, både inom regionens egna förvaltningar och med hjälp av privata vårdgivare. Vi bedömer också att den svåra situationen på sjukhuset kommer att fortsätta under överskådlig tid, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler.

Beslutet i regionstyrelsen innebär att Region Uppsala begär att styrelserna för Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona (kommunala företagens arbetsgivarorganisation) fattar beslut om aktivering av Krislägesavtalet för omvårdnadspersonal (undersköterskor och sjuksköterskor) inom intermediär och intensivvård inom Akademiska sjukhuset, Region Uppsala. Styrelserna väntas ta ställning till begäran inom kort.

Efter avtalet är aktiverat kan Region Uppsala gå vidare och tillämpa avtalet för berörda verksamheter.


Fakta: Krislägesavtal

Avtalet aktiveras av Sveriges kommuner och regioner, SKR, efter begäran av arbetsgivare. Först måste arbetsgivaren själv ha försökt lösa situationen.

Avtalet innebär att ordinarie kollektivavtal eller enskilda överenskommelser inte längre gäller. De ersätts i stället med villkoren i krislägesavtalet, som innebär längre arbetstid och högre lön.

Den ordinarie arbetstiden inom krislägesavtalet är 48 timmar per vecka. Arbetstiden kan variera mellan veckorna, så länge den totala arbetstiden under fyra veckor är maximalt 192 timmar.

Förutom ordinarie månadslön eller timlön utges en krisersättning på 120 procent av lönen per timme. Det innebär sammantaget en ersättning på 220 procent av lönen per timme. Vid så kallad särskild nödfallsövertid höjs krisersättningen till 150 procent av lönen per timme.

Efter att krislägesavtalet har aktiverats är det aktiverat tills Region Uppsala begär att det avaktiveras.

Nyckelord

Kontakter

Emilie Orring (M), ordförande regionstyrelsen, tel 076-785 41 72
Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör, tel 076-724 89 17
Hans Olov Hellström, biträdande sjukhusdirektör Akademiska sjukhuset, tel 070-336 66 02

Om

Region Uppsala
Region Uppsala
Storgatan 27 (postadress Box 602)
751 25 Uppsala

https://www.regionuppsala.se/

Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.

Följ Region Uppsala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala

Uppsnabbat från sjukhusstyrelsen den 19 april19.4.2024 16:20:55 CEST | Nyheter

Förstudie inleds för ny ambulansstation i Gränby En förstudie om att bygga en ny ambulansstation i Gränby ska genomföras. Det beslutade sjukhusstyrelsen. Sjukhusstyrelsen tillstyrker också att fastighets- och servicenämnden beslutar att arbete med detaljplan och markanvisningsavtal genomförs parallellt med förstudien. Beslutet fattas under förutsättning att investeringen i en ny ambulansstation i Gränby finns med i den regionplan och budget för 2025-2027 som regionfullmäktige kommer att besluta om i juni. En ambulansstation i Gränbyområdet väntas kunna korta insatstiderna, både till de östra stadsdelarna av Uppsala och till den omgivande landsbygden. (M), (L), (KD) och (SD) ställde sig bakom att förstudien genomförs men reserverade sig mot den andra beslutspunkten. Årsprognos på minus 962 miljoner kronor för Akademiska Efter mars månad ligger årsprognosen för Akademiska sjukhuset kvar på minus 962 miljoner kronor, samma som föregående månad. Årsprognosen för Lasarettet i Enköping ligge

Bredbandsutbyggnaden i Uppsala län fortsätter att öka4.4.2024 14:37:23 CEST | Pressmeddelande

Allt fler invånare i Uppsala län har tillgång till fast bredband på minst 100 Mbit per sekund. Enligt den senaste Mobiltäcknings- och bredbandskartläggning för 2023 från Post- och telestyrelsen (PTS) har nu knappt 94 procent av hushållen i Uppsala län anslutning till fast bredband på minst 100 Mbit per sekund. Det innebär en ökning med 3 procentenheter sedan året före. Snittet för hela Sverige är 93,3 procent.

Uppsnabbat från regionstyrelsen den 26 mars26.3.2024 16:56:03 CET | Pressmeddelande

Prognos om minus 1,4 miljarder kronor Region Uppsalas balanskravsresultat för helåret 2024 beräknas till minus 1,4 miljarder kronor, vid februari månads utgång. Efter utnyttjande av resultatutjämningsreserven (RUR) på 500 miljoner kronor blir årets balanskravsresultat minus 889 miljoner kronor, vilket är 886 miljoner kronor sämre än budgeterat årsresultat. Förklaringen till det negativa resultatet är att inflationen är fortsatt hög, vilket påverkar hälso- och sjukvårdens kostnadsläge och kostnader för pensioner. Motsvarande ökning finns inte i skatteintäkterna och generella statsbidrag. Stora utmaningar inom kompetensförsörjningen med fortsatt höga kostnader för inhyrd personal och effektiviseringsåtgärder inom Akademiska sjukhuset som inte bedöms få full effekt är andra orsaker till den negativa prognosen. Månatlig dialog sker med de förvaltningar som har en negativ prognos och arbete pågår i verksamheterna med att hitta ytterligare besparingsåtgärder. I samband med att regionstyrelse

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye