Region Uppsala

Region Uppsala går över till egenprovtagning för covid-19

Dela

Nu går Region Uppsala över till egenprovtagning som den främsta metoden för testning för covid-19. I fortsättningen kan invånarna hämta och lämna provtagningspåsar på flera platser i länet. Provet tar man själv, på plats eller hemma.

- För den som ska testa sig innebär egenprovtagning flera fördelar. Man slipper boka tid eller stå i kö för drop-in. Och många tycker att provet är mindre obehagligt att ta, säger Fredrik Settergren, verksamhetsområdeschef vid Nära vård och hälsa och ansvarig för provtagningen.

En annan stor fördel är att Region Uppsala snabbt kan utöka provtagningen vid behov.

- Folkhälsomyndigheten har nyligen ändrat rekommendationerna och nu uppmanas alla med symtom att testa sig, oavsett om de är vaccinerade eller inte. Vintern är också högsäsong för luftvägsinfektioner och vi kan förvänta oss att fler kommer att behöva testa sig. Tack vare egenprovtagningen är vi redo för det. Ingen kommer att behöva mötas av att tiderna är slut, säger Fredrik Settergren.

Region Uppsala har hittills använt en metod där utbildad personal har tagit proven. Nu ersätts den av egenprovtagning med en metod som har utvecklats och testats i samarbete mellan provtagningsverksamheten och Klinisk mikrobiologi på Akademiska sjukhuset.

- Vi har provat ut metoden noggrant för att vara säkra på att det håller hög kvalitet. Testet är tillförlitligt. Vi har börjat i liten skala under hösten för att få logistiken på plats. Nu ser vi att det fungerar som det ska och är redo att gå över till egenprovtagning som det främsta sättet att lämna prov.

Den som har symtom för covid-19 ska i fortsättningen hämta en provtagningspåse på en av Region Uppsalas utlämningsplatser. I påsen finns provtagningsmaterial och instruktioner för hur provet ska tas. Därefter registrerar man provet via 1177.se och lämnar in påsen för analys. För att kunna registrera provet krävs e-legitimation. Testet är, precis som tidigare, gratis. Den som visar sig ha covid-19 blir kontaktad av vården och smittspårning inleds.

Den som saknar e-legitimation kan även i fortsättningen boka tid på en bemannad provtagningsstation.

Nyckelord

Kontakter

Fredrik Settergren, verksamhetsområdeschef Nära vård och hälsa, tel 072-206 32 26

Länkar

Om

Region Uppsala
Region Uppsala
Storgatan 27 (postadress Box 602)
751 25 Uppsala

https://www.regionuppsala.se/

Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.

Följ Region Uppsala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum