Region Uppsala

Region Uppsala går över till egenprovtagning för covid-19

Dela
Nu går Region Uppsala över till egenprovtagning som den främsta metoden för testning för covid-19. I fortsättningen kan invånarna hämta och lämna provtagningspåsar på flera platser i länet. Provet tar man själv, på plats eller hemma.

- För den som ska testa sig innebär egenprovtagning flera fördelar. Man slipper boka tid eller stå i kö för drop-in. Och många tycker att provet är mindre obehagligt att ta, säger Fredrik Settergren, verksamhetsområdeschef vid Nära vård och hälsa och ansvarig för provtagningen.

En annan stor fördel är att Region Uppsala snabbt kan utöka provtagningen vid behov.

- Folkhälsomyndigheten har nyligen ändrat rekommendationerna och nu uppmanas alla med symtom att testa sig, oavsett om de är vaccinerade eller inte. Vintern är också högsäsong för luftvägsinfektioner och vi kan förvänta oss att fler kommer att behöva testa sig. Tack vare egenprovtagningen är vi redo för det. Ingen kommer att behöva mötas av att tiderna är slut, säger Fredrik Settergren.

Region Uppsala har hittills använt en metod där utbildad personal har tagit proven. Nu ersätts den av egenprovtagning med en metod som har utvecklats och testats i samarbete mellan provtagningsverksamheten och Klinisk mikrobiologi på Akademiska sjukhuset.

- Vi har provat ut metoden noggrant för att vara säkra på att det håller hög kvalitet. Testet är tillförlitligt. Vi har börjat i liten skala under hösten för att få logistiken på plats. Nu ser vi att det fungerar som det ska och är redo att gå över till egenprovtagning som det främsta sättet att lämna prov.

Den som har symtom för covid-19 ska i fortsättningen hämta en provtagningspåse på en av Region Uppsalas utlämningsplatser. I påsen finns provtagningsmaterial och instruktioner för hur provet ska tas. Därefter registrerar man provet via 1177.se och lämnar in påsen för analys. För att kunna registrera provet krävs e-legitimation. Testet är, precis som tidigare, gratis. Den som visar sig ha covid-19 blir kontaktad av vården och smittspårning inleds.

Den som saknar e-legitimation kan även i fortsättningen boka tid på en bemannad provtagningsstation.

Nyckelord

Kontakter

Fredrik Settergren, verksamhetsområdeschef Nära vård och hälsa, tel 072-206 32 26

Länkar

Om

Region Uppsala
Region Uppsala
Storgatan 27 (postadress Box 602)
751 25 Uppsala

https://www.regionuppsala.se/

Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.

Följ Region Uppsala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala

Uppsnabbat från regionstyrelsen den 23 april23.4.2024 15:56:09 CEST | Pressmeddelande

Politisk styrgrupp inrättas för Kompletterande sjukhusbyggnader Regionstyrelsen beslutade i december 2022 att en förstudie för kompletterande sjukhusbyggnader ska genomföras. Syftet med förstudien är att ta fram underlag för beslut som säkerställer Region Uppsalas framtida lokalbehov. Det handlar om både bassjukvård för Uppsala läns invånare och specialiserad och högspecialiserad vård för patienter inom och utom länsgränserna. Förstudien ska beakta det pågående omställningsarbetet inom Region Uppsala (Effektiv och nära vård), med nya arbetssätt och en ökande digitalisering av vården. Även frågor kring den nationella högspecialiserade vården (NHV) ska in i förstudien, då Region Uppsala ingår i sjukvårdsregionen Mellansverige och hela sjukvårdsregionens tillgång till högspecialiserad vård måste beaktas. Vid dagens möte beslöt regionstyrelsen att inrätta en politisk styrgrupp för att leda arbetet med projektet Kompletterande sjukhusbyggnader. Den politiska styrgruppen är parlamentariskt t

Region Uppsala inleder Kraftsamling för sjukvården23.4.2024 15:54:56 CEST | Pressmeddelande

Vid sitt möte beslutade regionstyrelsen att omedelbart initiera utvecklingsprojektet Fokus vårdskifte. Projektet ska ta fram konkreta förslag och reformer för att möta de tuffa utmaningarna inom Region Uppsalas vårdförvaltningar – och nå en ekonomi i balans. Projektet ska samordnas med det pågående projektet Helhetsgreppet, som tar sikte på kompetensbristen, under benämningen Kraftsamling för sjukvården.

Uppsnabbat från sjukhusstyrelsen den 19 april19.4.2024 16:20:55 CEST | Nyheter

Förstudie inleds för ny ambulansstation i Gränby En förstudie om att bygga en ny ambulansstation i Gränby ska genomföras. Det beslutade sjukhusstyrelsen. Sjukhusstyrelsen tillstyrker också att fastighets- och servicenämnden beslutar att arbete med detaljplan och markanvisningsavtal genomförs parallellt med förstudien. Beslutet fattas under förutsättning att investeringen i en ny ambulansstation i Gränby finns med i den regionplan och budget för 2025-2027 som regionfullmäktige kommer att besluta om i juni. En ambulansstation i Gränbyområdet väntas kunna korta insatstiderna, både till de östra stadsdelarna av Uppsala och till den omgivande landsbygden. (M), (L), (KD) och (SD) ställde sig bakom att förstudien genomförs men reserverade sig mot den andra beslutspunkten. Årsprognos på minus 962 miljoner kronor för Akademiska Efter mars månad ligger årsprognosen för Akademiska sjukhuset kvar på minus 962 miljoner kronor, samma som föregående månad. Årsprognosen för Lasarettet i Enköping ligge

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye