Region Uppsala

Region Uppsala går upp i förstärkningsläge

Dela

Med anledning av det fortsatt försämrade läget vad gäller smittspridning av covid-19 går Region Uppsala nu upp från stabsläge till förstärkningsläge. Detta ger bättre möjligheter till att fatta snabba beslut, för att möta det hårda trycket.

Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör Region Uppsala
Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör Region Uppsala

Fredag förmiddag vårdades 64 patienter med covid på Akademiska sjukhuset och Lasarettet i Enköping, varav 8 inom intensivvården. Samtliga inom intensivvård är ovaccinerade. Totalt vårdades 85 patienter med olika former av luftvägsvirus, utöver covid sådant som säsongsinfluensa och RS. 30 – 50 vårdplatser på Akademiska sjukhuset är stängda på grund av personalfrånvaro (sjukdom, karantän och vård av anhöriga). 

Läget är också mycket pressat på länets vårdcentraler, på vissa vårdcentraler är nu endast en enda sjuksköterska i tjänst.

- I stor utsträckning kan vi nu endast utföra nödvändig sjukvård. Den så kallade elektiva vården måste till stor del ställas in. Flera av de som vårdas med covid har en annan huvuddiagnos, men de skapar ändå ett stort merarbete då man i många fall måste vidta särskilda smittskyddsåtgärder. Totalt sett befinner sig vården nu under ett mycket hårt tryck och samtidigt är cirka 35 procent av de senaste fyra dagarnas PCR-prover positiva, vilket indikerar att trycket på vården kommer att bli ännu högre, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler.

Kontakter

Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör Region Uppsala: 018 – 611 43 74

Bilder

Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör Region Uppsala
Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör Region Uppsala
Ladda ned bild

Om

Region Uppsala
Region Uppsala
Storgatan 27 (postadress Box 602)
751 25 Uppsala

https://www.regionuppsala.se/

Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.

Följ Region Uppsala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum