Region Uppsala

Region Uppsala inför egenprovtagning för covid-19 på helgerna

Dela
Med start i helgen börjar Region Uppsala att erbjuda egenprovtagning för covid-19. Vid Kungsgärdet kan den som har symtom hämta provtagningspåsar och lämna in prov utan att boka tid.

- Vi börjar i liten skala, men vi arbetar intensivt för att bygga ut egenprovtagningen i hela länet. Så småningom ska den kunna ersätta huvuddelen av den provtagning som idag görs av särskild provtagningspersonal, säger Fredrik Settergren, verksamhetsområdeschef vid Nära vård och hälsa.

Egenprovtagning finns nu på helgerna vid Kungsgärdet i Uppsala.

- Vi är mycket glada över att kunna erbjuda egenprovtagning, det underlättar både för patienterna och för oss. Genom att det är så enkelt hoppas vi att många ska fortsätta att testa sig när de har symtom på covid-19, säger Fredrik Settergren.

Sedan tidigare finns det självtester för covid-19 att köpa i butiker. Men egenprovtagningen som Region Uppsala erbjuder skiljer sig från dessa tester.

- Vi använder en tillförlitlig analysmetod som har provats ut vid Akademiska Laboratoriet och provtagningen ingår i Region Uppsalas system för smittspårning. Det innebär att vi kan hålla koll om det dyker upp nya mutationer, och den som testar positivt blir kontaktad av läkare och smittspårare. Dessutom är egenprovtagningen hos Region Uppsala kostnadsfri för patienten, säger Fredrik Settergren.

Så här fungerar egenprovtagningen:

- Om du har symtom kan du hämta en påse med provtagningsutrustning på Region Uppsalas provtagningsstation i Uppsala, Kungsgärdets center. Du kan också låta en vän eller släkting hämta provtagningspåsen om du vill hålla dig hemma.

- Du tar provet genom att spotta i ett provrör och snurra en pinne i näsan. Instruktioner finns i påsen. Du ska också registrera provet på webbtjänsten 1177.se.

- Du eller ditt ombud lämnar in provet på samma ställe som du hämtade påsen från.

- Du kommer att få information om resultatet på samma sätt som för annan provtagning, genom meddelande på 1177.se och genom att du blir kontaktad av vårdpersonal om du har testat positivt.

- Egenprovtagning är öppen för samma åldrar som övrig provtagning, från förskoleklass och uppåt.

- För att kunna använda egenprovtagningen behöver man ha e-legitimation. För barn upp till 12 år krävs att vårdnadshavaren har e-legitimation, för övriga åldrar ska den som tar provet ha e-legitimation. Den som saknar e-legitimation hänvisas till att boka tid på provtagningsstationerna.

- Egenprovtagningen vid Kungsgärdet har öppet lördag och söndag 10-14. Egenprovtagning kommer också att erbjudas under vardagar på Kungsgärdets center som ett komplement till ordinarie provtagning vid provtagningsstationerna.

Nyckelord

Kontakter

Fredrik Settergren, verksamhetsområdeschef Nära vård och hälsa, tel 070-611 62 93

Om

Region Uppsala
Region Uppsala
Storgatan 27 (postadress Box 602)
751 25 Uppsala

https://www.regionuppsala.se/

Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.

Följ Region Uppsala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala

Uppsnabbat från regionfullmäktige den 24 april24.4.2024 17:31:06 CEST | Pressmeddelande

Region Uppsala bildar holdingbolag I september 2023 beslutade regionfullmäktige att Region Uppsala skulle bilda ett holdingbolag med en underkoncern. Förslaget är att AB Uppsalabuss placeras som holdingbolag och att det namnges Region Uppsala Holding AB. Vid sitt möte godkände nu regionfullmäktige bolagsordning och ägardirektiv för Region Uppsala Holding AB. De godkände även ett aktieöverlåtelseavtal där Region Uppsala Holding AB förvärvar samtliga aktier i Gamla Uppsala buss AB och Upplands Lokaltrafik AB från Region Uppsala. Syftet bakom dessa beslut, där även tidigare inaktiva bolag försvinner, är att uppnå en mer effektiv och tydlig ägarstruktur, minska administrativt arbete och uppnå vissa skattetekniska fördelar. Ny förbundsordning för kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg Vid sitt möte godkände regionfullmäktige en ny förbundsordning för kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg, samt en ny fördelningsmodell för kommunalförbundets finansiering (som gäller från och med 2025). Svens

Uppsnabbat från regionstyrelsen den 23 april23.4.2024 15:56:09 CEST | Pressmeddelande

Politisk styrgrupp inrättas för Kompletterande sjukhusbyggnader Regionstyrelsen beslutade i december 2022 att en förstudie för kompletterande sjukhusbyggnader ska genomföras. Syftet med förstudien är att ta fram underlag för beslut som säkerställer Region Uppsalas framtida lokalbehov. Det handlar om både bassjukvård för Uppsala läns invånare och specialiserad och högspecialiserad vård för patienter inom och utom länsgränserna. Förstudien ska beakta det pågående omställningsarbetet inom Region Uppsala (Effektiv och nära vård), med nya arbetssätt och en ökande digitalisering av vården. Även frågor kring den nationella högspecialiserade vården (NHV) ska in i förstudien, då Region Uppsala ingår i sjukvårdsregionen Mellansverige och hela sjukvårdsregionens tillgång till högspecialiserad vård måste beaktas. Vid dagens möte beslöt regionstyrelsen att inrätta en politisk styrgrupp för att leda arbetet med projektet Kompletterande sjukhusbyggnader. Den politiska styrgruppen är parlamentariskt t

Region Uppsala inleder Kraftsamling för sjukvården23.4.2024 15:54:56 CEST | Pressmeddelande

Vid sitt möte beslutade regionstyrelsen att omedelbart initiera utvecklingsprojektet Fokus vårdskifte. Projektet ska ta fram konkreta förslag och reformer för att möta de tuffa utmaningarna inom Region Uppsalas vårdförvaltningar – och nå en ekonomi i balans. Projektet ska samordnas med det pågående projektet Helhetsgreppet, som tar sikte på kompetensbristen, under benämningen Kraftsamling för sjukvården.

Uppsnabbat från sjukhusstyrelsen den 19 april19.4.2024 16:20:55 CEST | Nyheter

Förstudie inleds för ny ambulansstation i Gränby En förstudie om att bygga en ny ambulansstation i Gränby ska genomföras. Det beslutade sjukhusstyrelsen. Sjukhusstyrelsen tillstyrker också att fastighets- och servicenämnden beslutar att arbete med detaljplan och markanvisningsavtal genomförs parallellt med förstudien. Beslutet fattas under förutsättning att investeringen i en ny ambulansstation i Gränby finns med i den regionplan och budget för 2025-2027 som regionfullmäktige kommer att besluta om i juni. En ambulansstation i Gränbyområdet väntas kunna korta insatstiderna, både till de östra stadsdelarna av Uppsala och till den omgivande landsbygden. (M), (L), (KD) och (SD) ställde sig bakom att förstudien genomförs men reserverade sig mot den andra beslutspunkten. Årsprognos på minus 962 miljoner kronor för Akademiska Efter mars månad ligger årsprognosen för Akademiska sjukhuset kvar på minus 962 miljoner kronor, samma som föregående månad. Årsprognosen för Lasarettet i Enköping ligge

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye