Region Uppsala

Region Uppsala matchar dansare med mentor

Dela

Region Uppsala har utsett 2019 års deltagare i mentorskapsprogrammet inom dans. Årets adept är danspedagogen och dansaren Sofia Gabrielsson som är verksam vid Gottsunda Dans & Teater och årets mentor är Minna Krook, koreograf och dansare med mycket lång erfarenhet inom dansområdet.

Sofia Gabrielsson. Fotograf: Johanna Westlin
Sofia Gabrielsson. Fotograf: Johanna Westlin

I sin ansökan till mentorskapsprogrammet skriver Sofia att hon vill gå som adept hos en professionell koreograf eftersom hon vill utvecklas som koreograf. Hennes koreografiska intresse är brett men inom ramen för samtida dans. Hennes fokus ligger på framför allt tre områden: professionella dansföreställningar med målgruppen barn 3–12 år, modern och nutida koreografi för ungdomsensemble, samt improvisation och komposition.

Koreografen Minna Krook är en av de mest etablerade koreograferna av dansföreställningar för barn. Hon har ett eget danskompani, Minna Krook Dans, som har dansat för barn och vuxna i hela Sverige sedan 1999. Kompaniet har sin bas i Stockholm men har hela landet som sitt arbetsfält. Minna och hennes dansare kan man få se dansa på förskolan, i skolan, på utomhusscener och på teatrarna. Kompaniet har gästspelat i olika länder med sina färgglada och överraskande föreställningar som är en blandning av dans, text, konst och specialkomponerad musik.

Sofia Gabrielsson blev mycket glad av att Minna Krook ville bli hennes mentor.

– Vilken otrolig förmån att få Minna som mentor! Jag har bara sett ett par av hennes föreställningar, men de jag sett blev jag så inspirerad och glad av. Och så har jag ju hört så mycket fint och stora ord från olika vänner och kollegor som sett Minnas andra verk att när frågan om vem jag skulle önska som mentor kom var det Minnas namn jag tänkte på först, säger Sofia Gabrielsson.

Sedan 2017 driver Region Uppsala ett mentorskapsprogram inom dansområdet. Mentorskapsprogrammet ska stödja, stärka och utveckla, skapa relationer, stimulera lärande, ta tillvara kunskaper och erfarenheter samt ge förnyelse för både adepter och mentorer. Programmet syftar till att deltagarna ska få bättre förutsättningar att verka inom sitt konstområde.

För mer information kontakta:

Eva Forsberg Pejler, danskonsulent, Kultur och bildning, Region Uppsala, 018-611 62 62, 070-390 62 62, eva.forsberg.pejler@regionuppsala.se

Sofia Gabrielsson, dansare och danspedagog, 070-271 49 94, sofiasdans@gmail.com

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Sofia Gabrielsson. Fotograf: Johanna Westlin
Sofia Gabrielsson. Fotograf: Johanna Westlin
Ladda ned bild

Om

Region Uppsala
Region Uppsala
Storgatan 27 (postadress Box 602)
751 25 Uppsala

https://www.regionuppsala.se/

Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.

Följ Region Uppsala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala

Den 19 november startar årets influensavaccination12.11.2019 09:24:33 CETPressmeddelande

Den 19 november sätter årets vaccination mot säsongsinfluensa igång. Utifrån hur det sett ut de senaste åren tros årets influensa bli av typen A(H3N2), en typ man vet slår hårdast mot äldre. – Det är därför extra viktigt i år att personer som är 65 år och äldre vaccinerar sig. Vaccinet är fyrvalent som det heter och skyddar alltså mot fyra olika typer av influensa, det gör det mer effektivt än en del tidigare års vaccin, säger Johan Nöjd, smittskyddsläkare i Region Uppsala

Region Uppsalas klimatväxling ger effekt5.11.2019 15:11:59 CETPressmeddelande

Mellan år 2018 och år 2019 minskade Region Uppsalas flygresor till destinationer med införd klimatväxling med 26 procent. Det är ett av resultaten av Region Uppsalas interna klimatväxling, där flygresor till Region Uppsalas vanligaste destinationer blivit 30 procent dyrare. Pengarna som kommer in går i första hand till utrustning för digitala möten (en mötesform som minskar behovet av resor). För destinationerna har tågresorna ökat med 36 procent under samma tid.

Varuförsörjningen tar fram backup-lösning - ska kunna användas inom fyra veckor29.10.2019 13:00:00 CETPressmeddelande

Inom fyra veckor ska det finnas färdiga alternativa lösningar till dagens försörjning av sjukvårdsmaterial i de regioner som ingår i samarbetet Varuförsörjningen. Vid dagens sammanträde beslutade varuförsörjningsnämnden att ge förvaltningen i uppdrag att teckna avtal med andra distributörer som ska kunna nyttjas inom fyra veckor. – Det har framförts att vi borde säga upp det nuvarande avtalet omedelbart, men det är ingen framkomlig väg. Vi kan inte agera på impuls, eftersom det riskerar att förvärra situationen i de drabbade regionerna och även ge problem i andra delar av Sverige. Vi har ett stort samhällsansvar i denna fråga, säger Behcet Barsom (KD), ordförande för varuförsörjningsnämnden. – Vi arbetar nu med två parallella spår. Det ena är att kunna fortsätta med den upphandlade distributören, förutsatt att de får ordning i sina leveranser. Det andra är att förbereda nya permanenta lösningar, som ska kunna tas i drift med kort startsträcka. Varuförsörjningsnämnden gav förvaltningen

Åtgärder vidtas mot vattenproblem i nya vårdbyggnaden23.10.2019 16:52:00 CESTPressmeddelande

Idag beslutade Region Uppsala om nya åtgärder för att komma tillrätta med problemen med vattenkvaliteten i ingång 100/101 vid Akademiska sjukhuset. Enligt en expertgrupp kan användningen av så kallade UV-aggregat ha förvärrat situationen i stället för att, som avsett, förbättra den. Dessa aggregat ska nu på försök stängas av. I expertgruppen som utrett frågan ingår specialister inom området, både från privata företag och från nationella expertmyndigheter. Gruppen har efter omfattande provtagning och analysarbete tagit fram rekommendationer för hur Region Uppsala ska gå vidare. – Provtagningen visar att problemen med vattenkvaliteten har förvärrats över tid. Det skulle kunna bero på att de bakteriedödande UV-aggregaten som använts för att rena vattnet har varit överdimensionerade. Detta har i stället gjort att mikroorganismerna har fått mer näring, förklarar Kent Strömberg, projektchef vid Fastighet och service. – På inrådan av expertgruppen kommer vi därför att stänga av UV-aggregaten

Varuförsörjningsnämnden: Fler leverantörer tas in21.10.2019 13:26:00 CESTPressmeddelande

Efter varuförsörjningsnämndens möte med Apotekstjänst Sverige AB ger nämnden uppdrag åt Varuförsörjningen att i samarbete med alla ingående regioner se över andra lösningar och även ta hjälp av andra leverantörer. Det pågår en kontinuerlig dialog med regiondirektörerna i de samverkande regionerna där man tittar på alla möjligheter för att komma tillrätta med försörjningen av förbrukningsmaterial till vården. De förslagen kommer sedan presenteras för nämnden. - Vi har nu haft kontakt med Apotekstjänst Sverige AB och är överens med dem om att ta in andra leverantörer för att lösa den akuta materialbristen, säger Behcet Barsom, ordförande för varuförsörjningsnämnden. - Målet är att snarast säkerställa tillgången till förbrukningsmaterial till vården för att öka patientsäkerheten. Kontaktpersoner: Behcet Barsom, ordf tel: 073-0777736 Tommy Levinsson, vice ordf tel: 072-1530082 Om varuförsörjningsnämnden: Varuförsörjningsnämnden är den politiska nämnden för Varuförsörjningen, som är ett sam

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum