Region Uppsala

Region Uppsala redovisar vaccinationstäckning i olika kommundelar

Dela
Region Uppsala har nått en hög täckning i hela länet i gruppen 65 år och äldre när det gäller vaccination mot covid-19. Det visar ny statistik nedbruten på kommun- och kommundelsnivå. Samtliga kommuner har en täckningsgrad på över 90 procent.
Margareta Öhrvall, vaccinationssamordnare Region Uppsala
Margareta Öhrvall, vaccinationssamordnare Region Uppsala

I syfte att följa upp vaccinationsarbetet har Region Uppsala tagit fram statistik över täckningsgraden i olika delar av respektive kommun efter att alla invånare över 65 år har erbjudits sin första vaccinationsdos. Totalt når Region Uppsala en täckningsgrad på 92 procent, vilket är en av de högsta i landet.

- Vi tror att vårt system med att skicka kallelser med förbokade tider kan ha varit en framgångsfaktor. Det är enkelt att bli vaccinerad, man behöver inte göra något mer än att infinna sig på den bokade tiden. Vi tror också att vårt goda samarbete med länets kommuner har varit avgörande. Tack vare det har vi fått en mycket hög täckning på äldreboendena, säger vaccinationssamordnare Margareta Öhrvall.

Statistiken visar dock att vaccinationstäckningen varierar mellan olika områden. De största skillnaderna syns i Uppsala. Där har till exempel 97 procent av invånarna som är äldre än 65 år och bor i centrala Svartbäcken fått sin första dos, men bara 73 procent av invånarna i norra Gottsunda.

- Även 73 procent är en förhållandevis hög täckning. Man kan jämföra siffran med den årliga vaccinationen mot säsongsinfluensa, där vi brukar nå knappt 50 procent i hela länet. Vi är stolta över den täckning vi nått, men vi vill nå ännu högre. Det är viktigt att så många som möjligt blir vaccinerade i alla områden, för att förebygga lokala utbrott i framtiden, säger Margareta Öhrvall.

Region Uppsala har tillsammans med länets kommuner tagit fram en plan för kommunikation i socioekonomiskt utsatta områden, och samarbetar också med SIU (Samarbetsorganet för invandrarorganisationer i Uppsala) och Röda Korset för att nå ut med information till grupper som kan vara svåra att nå.

- Vi arbetar med en rad insatser, till exempel med ambassadörer, affischering på olika språk och genom att förse bibliotek och andra träffpunkter med information.
Nu kommer vi att analysera siffrorna närmare för att se om vi behöver göra något ytterligare för att öka vaccinationstäckningen, det kan handla både om kommunikation och om att öka tillgängligheten, säger Margareta Öhrvall.

Just nu skickas kallelser ut till gruppen 50-59 år, som kommer att vaccineras med start sista veckan i maj. I början av juni räknar Region Uppsala med att öppna bokningen för personer som är 45 år och äldre, som då på egen hand kommer att kunna boka vaccination via webbplatsen 1177.se eller genom att ringa till bokningstelefonen.

- Om det är någon äldre som har gått och tvekat eller har missat att bli vaccinerad av någon annan anledning så hoppas vi att de kommer att ta chansen då, säger Margareta Öhrvall.

Nyckelord

Kontakter

Margareta Öhrvall, vaccinationssamordnare Region Uppsala, kontakt förmedlas av presschef Jessica Elgenstierna, 070-611 39 51

Bilder

Margareta Öhrvall, vaccinationssamordnare Region Uppsala
Margareta Öhrvall, vaccinationssamordnare Region Uppsala
Ladda ned bild

Dokument

Om

Region Uppsala
Region Uppsala
Storgatan 27 (postadress Box 602)
751 25 Uppsala

https://www.regionuppsala.se/

Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.

Följ Region Uppsala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala

Uppsnabbat från regionstyrelsen den 23 april23.4.2024 15:56:09 CEST | Pressmeddelande

Politisk styrgrupp inrättas för Kompletterande sjukhusbyggnader Regionstyrelsen beslutade i december 2022 att en förstudie för kompletterande sjukhusbyggnader ska genomföras. Syftet med förstudien är att ta fram underlag för beslut som säkerställer Region Uppsalas framtida lokalbehov. Det handlar om både bassjukvård för Uppsala läns invånare och specialiserad och högspecialiserad vård för patienter inom och utom länsgränserna. Förstudien ska beakta det pågående omställningsarbetet inom Region Uppsala (Effektiv och nära vård), med nya arbetssätt och en ökande digitalisering av vården. Även frågor kring den nationella högspecialiserade vården (NHV) ska in i förstudien, då Region Uppsala ingår i sjukvårdsregionen Mellansverige och hela sjukvårdsregionens tillgång till högspecialiserad vård måste beaktas. Vid dagens möte beslöt regionstyrelsen att inrätta en politisk styrgrupp för att leda arbetet med projektet Kompletterande sjukhusbyggnader. Den politiska styrgruppen är parlamentariskt t

Region Uppsala inleder Kraftsamling för sjukvården23.4.2024 15:54:56 CEST | Pressmeddelande

Vid sitt möte beslutade regionstyrelsen att omedelbart initiera utvecklingsprojektet Fokus vårdskifte. Projektet ska ta fram konkreta förslag och reformer för att möta de tuffa utmaningarna inom Region Uppsalas vårdförvaltningar – och nå en ekonomi i balans. Projektet ska samordnas med det pågående projektet Helhetsgreppet, som tar sikte på kompetensbristen, under benämningen Kraftsamling för sjukvården.

Uppsnabbat från sjukhusstyrelsen den 19 april19.4.2024 16:20:55 CEST | Nyheter

Förstudie inleds för ny ambulansstation i Gränby En förstudie om att bygga en ny ambulansstation i Gränby ska genomföras. Det beslutade sjukhusstyrelsen. Sjukhusstyrelsen tillstyrker också att fastighets- och servicenämnden beslutar att arbete med detaljplan och markanvisningsavtal genomförs parallellt med förstudien. Beslutet fattas under förutsättning att investeringen i en ny ambulansstation i Gränby finns med i den regionplan och budget för 2025-2027 som regionfullmäktige kommer att besluta om i juni. En ambulansstation i Gränbyområdet väntas kunna korta insatstiderna, både till de östra stadsdelarna av Uppsala och till den omgivande landsbygden. (M), (L), (KD) och (SD) ställde sig bakom att förstudien genomförs men reserverade sig mot den andra beslutspunkten. Årsprognos på minus 962 miljoner kronor för Akademiska Efter mars månad ligger årsprognosen för Akademiska sjukhuset kvar på minus 962 miljoner kronor, samma som föregående månad. Årsprognosen för Lasarettet i Enköping ligge

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye