Region Uppsala

Region Uppsala tar hjälp av SVA för covid-19-analyser

Dela

Region Uppsalas eget laboratorium vid Akademiska sjukhuset har slagit i taket för kapaciteten att analysera prov för pågående covid-19-infektion. Nu tar Region Uppsala hjälp av Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör Region Uppsala
Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör Region Uppsala

- Om vi ska kunna bekämpa covid-19 på ett effektivt sätt är det helt avgörande att vi kan testa alla med symtom och snabbt få besked om de är smittade eller inte. Vi har idag kapacitet för 4 000 prov per vecka och det är alldeles för lite. Samarbetet med SVA blir därför ett viktigt tillskott, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler.

Statens veterinärmedicinska anstalt, som ligger i Uppsala, utför redan analyser för pågående covid-19-infektion för flera andra regioner. Med start denna vecka kommer SVA även att ta emot prov från Region Uppsala.

Till att börja med har SVA möjlighet att analysera ett hundratal prov per dag från Region Uppsala. Parallellt med detta ska Akademiska laboratoriet bygga ut sin analyskapacitet. Ett tiotal personer ska rekryteras för att klara covid-19-analyserna. Man arbetar också med att utveckla analysmetoderna för att kunna analysera fler prov på kortare tid.

- Hösten och vintern är högsäsong för virusinfektioner och allt fler kommer att behöva testa sig. Vi måste nu snabbt utöka Region Uppsalas analyskapacitet. Det har blivit en flaskhals, säger Mikael Köhler.

Nyckelord

Kontakter

Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör Region Uppsala, tel 076-724 89 17
Henrik Ericsson, chef för mikrobiologiska avdelningen SVA, tel 070-20 338 51

Bilder

Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör Region Uppsala
Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör Region Uppsala
Ladda ned bild

Om

Region Uppsala
Region Uppsala
Storgatan 27 (postadress Box 602)
751 25 Uppsala

https://www.regionuppsala.se/

Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.

Följ Region Uppsala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala

Folkhälsomyndigheten utfärdar lokala råd för Uppsala län för att bekämpa covid-1920.10.2020 14:13:59 CESTPressmeddelande

Folkhälsomyndigheten beslutade idag i samråd med smittskyddsläkaren i Region Uppsala att utfärda skärpta råd för Uppsala län i syfte att minska spridningen av covid-19. - Vi välkomnar beslutet och uppmanar alla länsinvånare att följa råden. Vi har en mycket oroande utveckling i länet som vi måste bryta omgående, säger Emilie Orring (M), regionstyrelsens ordförande.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum