Region Uppsala

Region Uppsala vill införa mobil psykiatrisk akutverksamhet

Dela

Akademiska sjukhuset ska ta fram ett förslag till en mobil psykiatrisk akutverksamhet, en så kallad psykiatriambulans. Det beslutade sjukhusstyrelsen idag.

Malin Sjöberg Högrell (L), ordförande för sjukhusstyrelsen
Malin Sjöberg Högrell (L), ordförande för sjukhusstyrelsen

- Det här är en viktig insats för att ge människor som drabbas av akut psykisk sjukdom ett bättre omhändertagande. Precis som andra patienter behöver de få hjälp av vårdutbildad personal, säger Malin Sjöberg Högrell (L), ordförande i sjukhusstyrelsen.

En lösning på mobil psykiatrisk akutverksamhet kan vara en psykiatriambulans. Det är ett utryckningsfordon som bemannas av psykiatriutbildad personal. När någon ringer till 112 på grund av psykisk ohälsa åker psykiatriambulansen ut, i stället för polisen, som annars ofta åker på sådana larm. Psykiatriambulansen åker också ut vid självmordshot och i andra situationer med koppling till misstänkt psykisk sjukdom.

För närvarande finns psykiatriambulanser i Region Stockholm, Region Skåne och Västra Götaland. I Region Uppsala finns sedan tidigare ett mobilt team knutet till vuxenpsykiatrin, som gör hembesök utanför ordinarie öppettider. Men detta kan enligt psykiatrin inte jämföras med en ambulansverksamhet, och därför skulle psykiatriambulansen vara ett viktigt komplement. Polisen i Uppsala län har också i olika sammanhang lyft fram att det skulle behövas en psykiatrisk ambulans.

- Det här har diskuterats under flera år, men nu vill vi komma vidare. För en person i akut psykisk kris kan det vara en skillnad på liv och död att möta personal som har psykiatrisk kompetens. Vi vill därför att det här ska införas så snart som möjligt, säger Malin Sjöberg Högrell.

Sjukhusdirektören vid Akademiska sjukhuset fick i uppdrag att ta fram ett förslag till en mobil psykiatrisk akutverksamhet. Förslaget ska redovisas vid sjukhusstyrelsens sammanträde i december.

Nyckelord

Kontakter

Sjukhusstyrelsens ordförande Malin Sjöberg Högrell (L), tel 072-227 02 37

Bilder

Malin Sjöberg Högrell (L), ordförande för sjukhusstyrelsen
Malin Sjöberg Högrell (L), ordförande för sjukhusstyrelsen
Ladda ned bild

Om

Region Uppsala
Region Uppsala
Storgatan 27 (postadress Box 602)
751 25 Uppsala

https://www.regionuppsala.se/

Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.

Följ Region Uppsala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala

Folktandvården vill vända kariestrenden med tandborstapp23.10.2020 10:54:05 CESTPressmeddelande

Halloween är tillsammans med påsken och julen våra största godishelger. Då är det extra viktigt att hålla koll på barnens tandborstning. För att hjälpa barnfamiljer att göra tandborstningen roligare har Folktandvården gett tandborstningsappen Rocka munnen en Halloweenkostym. – Det är de goda vanorna i vardagen som gör skillnad, säger Anna-Cari Lindh, cheftandläkare vid Folktandvården i Region Uppsala.

Folkhälsomyndigheten utfärdar lokala råd för Uppsala län för att bekämpa covid-1920.10.2020 14:13:59 CESTPressmeddelande

Folkhälsomyndigheten beslutade idag i samråd med smittskyddsläkaren i Region Uppsala att utfärda skärpta råd för Uppsala län i syfte att minska spridningen av covid-19. - Vi välkomnar beslutet och uppmanar alla länsinvånare att följa råden. Vi har en mycket oroande utveckling i länet som vi måste bryta omgående, säger Emilie Orring (M), regionstyrelsens ordförande.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum