Vänsterpartiet Skåne

Regionens bokslut ett kvitto på underfinansierad sjukvård

Dela

Idag släpptes Region Skånes bokslutsrapport. Hälso- och sjukvården går minus med drygt 839 miljoner - över 876 miljoner sämre än budget. Vänsterpartiet menar att den starka underfinansieringen leder till svåra följder för den skånska vården.

 - Sjukvårdens underskott är slående. Det behövs stora satsningar på en jämlik sjukvård. Det vi istället får med allianspolitiken är motsatsen: besparingar kryddat med förslag på än fler kostnadsdrivande privatiseringar som ökar ojämlikheten, säger Sara Svensson, regionråd för Vänsterpartiet i Skåne. Den svältkur man sätter vården på slår mot både patienter och personal. Vårdpersonalen är redan nu på många avdelningar väldigt pressade, och ändå ska man göra mer på mindre personal för att det ska kosta mindre. Till sist blir det en fråga om patientsäkerhet, menar hon.

Alliansen har sedan sitt tillträde som minoritetsstyre lagt fram förslag på att släppa in privata utförare inom vård i livets slutskede (palliativ vård) och specialistvården för öron-näsa-hals. De har dock, efter starka protester från personal, patientföreningar och avrådan från interna utredningar, tvingats backa från dessa. Det senaste förslaget rör vårdval inom barn- och ungdomspsykiatrin, BUP. Även där har responsen från berörd personal varit starkt negativ.

- Det är farsartat att Alliansen i ett läge där vården behöver mer resurser och satsningar för ökad jämlikhet fokuserar sitt krut på förslag på fler vårdval. Man går inte bara direkt emot patientföreningar, professionen och regionens egna utredningar - man vet att det kostar stora pengar som hade kunnat gå direkt till verksamheten. Det är en politik för ökade klyftor. Vi föreslår att Alliansen istället börjar lyssna, satsar på vården och utvecklar densamma tillsammans med patienter och personal, avslutar Sara Svensson.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Vänsterpartiet Skåne
Vänsterpartiet Skåne
Nobelvägen 51a
214 33 Malmö

040-19 27 87http://vskane.se/

Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet. Det är när vi tillsammans ser till att välfärden och samhället ställer upp för oss alla och envar som vår individuella frihet växer. Inom sjukvården innebär det drift i egen regi för att säkra en jämlik tillgång till god vård. Bäst vård får man om patienternas behov får styra och låter skattepengarna finansiera verksamheten istället för att gå till vinster för välfärdföretagen. Sänkta avgifter för biljetter till ett modernt järnvägsnät, ett utbyggt nät av stadsbussar och regionala busslinjer som binder ihop hela regionen är Vänsterpartiets vision. Fri kollektivtrafik är framtiden!

Vänsterpartiet vill bygga ett Skåne för alla – inte bara för de rikaste.

Följ Vänsterpartiet Skåne

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Skåne

Nej till förslag om säkerställd jämlik tillgång till vårdcentraler12.2.2020 15:25:58 CETPressmeddelande

Flertalet undersökningar har visat på risker med etableringsfrihet privata vårdcentraler. En av de tydligaste är att etablering främst sker i välmående områden. Det kan drabba områden i Skåne med sämre förutsättningar och högre risk för ohälsa. Vänsterpartiet la därför ett förslag om att kartlägga behoven av offentliga vårdcentraler – men får nej av Primärvårdsnämnden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum