Region Örebro län

Regionråd Irén Lejegren oroas av varslen inom fordonsindustrin

Dela

Under den senaste tiden har flera varsel aviserats inom Örebro läns industrier, som är del av den globala fordonsindustrin. Det är något som oroar Irén Lejegren (S), ordförande i Region Örebro läns regionala tillväxtnämnd.

- Bakom varje varsel finns en anställd som riskerar att bli av med sitt arbete, vilket i många fall är en personlig tragedi. Och ur ett samhällsperspektiv är det ytterst oroande att varslen nu drabbar denna del av industrin, eftersom det är något av ryggraden i länets näringsliv. Och i dag har vi fått ta emot varsel från flera olika delar av länet, Lindesberg, Hallsberg och Laxå, säger Irén Lejegren.

Covid-19 drar fram över världen, och i dess spår följer en ekonomisk kris som för med sig permitteringar, varsel och uppsägningar. Det gäller inte minst inom fordonsindustrins leverantörs- och värdekedjor, vilket drabbar Örebro län som har en stark industriprofil.

- I vårt län finns en stor bredd av industriföretag, allt från underleverantörer inom fordonsindustri och gruvföretag till företag inom bearbetning, automation och robotik. Analyser visar att industrin och dess närliggande branscher svarar för nästan halva den regionala ekonomin. Mot den bakgrunden är det ju ytterst allvarligt när delar av industrin börjar bromsa in, säger Irén Lejegren.

Underlätta omställning

Region Örebro län är en länsövergripande aktör med ett regionalt utvecklingsansvar, och spelar därmed en viktig roll när konjunkturen sviktar.

- Region Örebro län har kontinuerlig kontakt med länets företag om hur vi kan stötta dem i den kris som covid-19 för med sig. Vi spelar en viktig roll i att underlätta den omställning som jag är övertygad om blir verklighet för många av länets företag, och tillsammans med andra aktörer i länet har vi alla möjligheter att hantera de krav på innovation och accelererande omställningsförmåga som industrin kommer att behöva, säger Irén Lejegren.

Det handlar till exempel om att möjliggöra kompetensutveckling, att öka fokus på nya typer av produktionsteknik och att utveckla nya metoder för att vässa sitt affärserbjudande.

Kontakt

Irén Lejegren, ordförande i regionala tillväxtnämnden, telefon: 070-663 19 75

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Irén Lejegren
Irén Lejegren
Ladda ned bild

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum