Europaparlamentet

Regissören för ”Great Freedom” gästar Göteborgs filmfestival

Dela

Regissören Sebastian Meise besöker Göteborg den 29 januari i samband med visningen av hans film ”Great Freedom”, som tävlar om EU:s prestigefyllda filmpris.

På lördag den 29 januari kl. 20.00 visas filmen ”Great Freedom” (”Den stora friheten”) på Göteborgs Filmfestival. I samband med filmvisningen på biograf Capitol i Göteborg arrangeras både ett för- och ett eftersnack med regissören Sebastian Meise.

Meises ”Great Freedom” är en av de tre nominerade filmerna till årets LUX-publikpris för europeisk film, som delas ut av Europaparlamentet och European Film Academy i samarbete med EU- kommissionen och Europa Cinemas.

Datum: Lördag 29 januari

Program:

19.55   Försnack med regissör Sebastian Meise och Europaparlamentariker Evin Incir (S)

20.00   Filmvisning

21.45   Frågestund med regissör Sebastian Meise

Plats: Capitol, Göteborg

Mer information:https://program.goteborgfilmfestival.se/program/great-freedom

Great Freedom

Filmen är den österrikiske regissören Sebastian Meises andra långfilm. Efter att ha vunnit juryns pris i Cannesfestivalens Un Certain Regard har den kammat hem utmärkelse efter utmärkelse i den internationella festivalstafetten. Filmen är ett gripande vänskapsdrama som utspelar sig i efterkrigstidens Tyskland där en man ständigt döms till fängelse för sin sexualitet.

Bakgrund

LUX-publikpriset för europeisk film är ett pris där allmänheten tillsammans med Europaparlamentariker är med och utser vinnaren. Syftet är att stärka banden mellan politiker och medborgare genom att bjuda in den europeiska filmpubliken att rösta på sin favorit. ”Flee” och ”Quo Vadis, Aida?” är de två andra filmerna som har chans att kamma hem LUX-publikpriset. Omröstningen pågår fram till den 25 maj. Vinnaren tillkännages vid en prisceremoni den 8 juni 2022 i Europaparlamentet i Strasbourg.

Kontakter

Om

Europaparlamentet
Europaparlamentet
Regeringsgatan 65
111 56 Stockholm

08-562 444 55https://www.europarl.europa.eu/portal/sv

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum