Svenska institutet

Regissören Hannes Holm öppnar svenska filmveckan i Sydkorea

Dela

Idag den 5 november öppnar svenska filmveckan i Sydkorea för åttonde gången. Under en vecka visas åtta utvalda svenska filmer i fem av Sydkoreas största städer i syfte att främja exporten av svensk film.

– Att visa svensk film utomlands handlar inte bara om att ge publiken möjlighet att se film från Sverige. Den är också en viktig bärare av engagerande berättelser om vårt land. Det kan i sin tur leda till ett ökat intresse för Sverige. Det är fantastiskt roligt att få bidra till det i Sydkorea, det land där svensk film är störst utanför Europa, säger Madeleine Sjöstedt, generaldirektör för Svenska institutet.

Svenska filmveckan i Sydkorea arrangeras sedan 2011 av svenska ambassaden i Sydkorea, Svenska institutet och Svenska Filminstitutet i syfte att öka intresset för Sverige och svensk film.

I år invigs svenska filmveckan den av regissören Hannes Holm som också står för regin av öppningsfilmen Ted – För kärlekens skull. Filmveckan gästas även av Lars G. Lindström, tidigare konsulent på Svenska Filminstitutet och en av producenterna bakom Unga Astrid som också är en av filmerna som visas.

Förra året besökte 12 000 svenska filmveckan i Sydkorea som också är det land som köper flest visningsrättigheter till svensk film utanför Europa.

Filmveckan pågår från den 5–28 november och äger rum i städerna Seoul, Busan, Gwangju, Incheon och Daegu.

The Swedish Film Selection – urvalet som visas under veckan

Ted är en av de åtta spelfilmer som ingår i urvalet av film som tagits fram av Svenska institutet och Svenska Filminstitutet i syfte att främja svensk film i utlandet. Ett nytt urval av film tas fram varje år och är ett verktyg Sveriges ambassader har att tillgå för att främja intresset för svensk film utomlands.

Filmerna som visas under veckan är:

 • Unga Astrid. Pernille Fischer Christensen, 2018.
 • Amatörer. Gabriela Pichler, 2018.
 • Upp i det blå. Petter Lennstrand, 2016.
 • Dröm vidare. Rojda Sekersöz, 2017.
 • Goliat Regi. Peter Grönlund, 2018.
 • Monky. Maria Blom, 2017.
 • Ted – För kärlekens skull. Hannes Holm, 2018.
 • Trädgårdsgatan. Olof Spaak, 2018.

Bakgrundsinformation om svenska filmveckan i Sydkorea

Swedish Filmfestival som filmveckan kallas i Sydkorea arrangeras av Sveriges ambassad i Sydkorea i samarbete med Svenska institutet och Svenska Filminstitutet. Filmurvalet som visas tas fram i syfte att användas för att öka kunskapen och intresset för Sverige och svensk film.

 • Filmveckan arrangeras för åttonde gången.
 • Årets svenska filmvecka startar i Seoul och äger rum i totalt fem av Sydkoreas större städer: Seoul, Busan, Gwangju, Incheon och Daegu.
 • Filmveckan hade 12 000 besökare 2018.
 • Filmveckan visar filmerna i det svenska filmurvalet–The Swedish Film Selection–tagits fram av Svenska institutet och Svenska Filminstitutet.

Kontakter

Om

Svenska institutet
Svenska institutet
Virkesvägen 2
120 30 Stockholm

08-4537800https://si.se/

Svenska institutet är en statlig myndighet som verkar för att öka omvärldens intresse och förtroende för Sverige. Genom strategisk kommunikation och utbyte inom kultur, utbildning, vetenskap och näringsliv främjar vi samarbete och långsiktiga relationer med andra länder. www.si.se

Följ Svenska institutet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet

Svenska institutet bjuder på globalt digitalt nationaldagsfirande i 24 timmar3.6.2020 09:02:46 CESTPressmeddelande

På Sveriges nationaldag den 6 juni arrangerar Svenska institutet en 24 timmar lång livesändning, Sweden live: National Day @ home. Dagen kommer att bjuda på musikuppträdanden, kulturevenemang, hemma-hos-inslag och museivisningar anpassade för en internationell publik i alla världens olika tidszoner. Under dagen möter vi bland många andra Kronprinsessan med familj och statsminister Stefan Löfven samt artisten Oscar Zia och kocken Camilla Hamid.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum