Västerås stift, Svenska kyrkan

Rekord för Svenska kyrkans julinsamling i Västerås stift

Dela

Svenska kyrkans julinsamling fick i Västerås stift in 2,5 miljoner kronor till arbetet för kvinnors och flickors rätt i världen. Det är nästan 900 000 kronor mer än förra året, och högsta siffran på minst tio år. Pengarna har samlats in tack vare hårt arbete bland många ideella krafter.

Jesper Whalström/Ikon
Jesper Whalström/Ikon

Julinsamlingen ”Bryt en tradition” pågick mellan Första advent och Trettondagen och lyfte fram traditioner som skadar flickor som könsstympning, tvångsäktenskap och våld. Religiösa företrädare har en viktig roll i att ifrågasätta normer och värderingar som leder till könsrelaterade övergrepp. Som kyrklig biståndsaktör gör Act Svenska kyrkan stor skillnad genom sina insatser tillsammans med lokala partner runtom i världen.

Totalt samlades 46 421 438 och av det samlades 2 598 440 kronor in i Västerås stift, vilket är nästan 900 000 kronor mer än förra året. Det positiva resultatet kan ha många orsaker. Nils Åberg, ansvarig för internationella frågor på Västerås stift, tror att temat för insamlingen spelade en stor roll.

-- Den här kampanjen slår an i det som är vår vardag. Att bryta en dålig tradition är något som är viktigt både i det lilla och i det stora. Kvinnorförtryck med tvångsgiften, omskärelse och barnäktenskap är något vi förstår och måste motarbeta. Men det är lång väg kvar tills de här problemen är borta, säger Nils Åberg.

Insamlingen sker genom många olika aktiviteter runt om i stiftet. Bland dem som arbetat hårt med insamlingen finns ideella och anställda i Svenska kyrkans församlingar.  

Kontaktpersoner lokalt:

Lena Bolton, Västerås 070-8219509

Liv Lunde Andersson, Leksand 070-8122295

Östen Asklund, Arboga 0589-88447

Kontakter

Bilder

Jesper Whalström/Ikon
Jesper Whalström/Ikon
Ladda ned bild

Om

Västerås stift, Svenska kyrkan
Västerås stift, Svenska kyrkan
Västra Kyrkogatan 9
72215 Västerås

021-17 85 00https://www.svenskakyrkan.se/vasterasstift

Västerås stift är Svenska kyrkans regionala nivå i Dalarna, Västmanland och norra delen av Örebro län. Biskop sedan 2015 är Mikael Mogren. Stiftets uppgift är att stödja de 76 lokala församlingarna i den grundläggande uppgiften att fira gudstjänst, undervisa, utöva mission och diakoni, kyrkans sociala arbete.

Följ Västerås stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Västerås stift, Svenska kyrkan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum