Skara stift

Rekordår för Act Svenska kyrkans julinsamling - Skara stift ligger högst i landet sett till insamlat per invånare

Dela

Act Svenska kyrkans julinsamling nådde ett resultat på 46,4 miljoner, vilket är rekord. I Skara stift samlades det in 4,2 miljoner till julinsamlingen vilket är en ökning med drygt 1 miljon från förra året. Skara stift ligger högst i landet sett till belopp insamlat per invånare.

Foto: Jesper Wahlström/IKON
Foto: Jesper Wahlström/IKON

Julinsamlingen ”Bryt en tradition” pågick mellan Första advent och Trettondagen och lyfte fram traditioner som skadar flickor som könsstympning, tvångsäktenskap och våld. Religiösa företrädare har en viktig roll i att ifrågasätta normer och värderingar som leder till könsrelaterade övergrepp. Som kyrklig biståndsaktör gör Act Svenska kyrkan stor skillnad genom sina insatser tillsammans med lokala partner runtom i världen.

Totalt samlades 46 421 438 och av det samlades 4 200 555 i Skara stift, vilket är i storlek fjärde största bland stiftens resultat. I Skara stift är det en ökning med 1 016 856 kr jämfört med förra årets resultat, vilket motsvarar en ökning med 32 %. Sett till insamlat resultat utlaget per invånare ligger Skara stift högst i landet med 7,21 kr per invånare.

-Resultatet i Skara stift visar på stor kreativitet och engagemang i en tid då det varit svårt att samla in pengar på traditionellt sätt, säger Urban Jorméus, internationell sekreterare för Skara stift. 

Act Svenska kyrkan stödjer humanitära insatser och projekt över hela världen för att stärka flickor och kvinnors rätt till god hälsa, värdighet och makt över sitt eget liv.

-Ett stort tack till alla som bidragit till detta fantastiskta resultat, som kommer bidra till livsavgörande insatser för så många människor, säger Urban Jorméus. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Jesper Wahlström/IKON
Foto: Jesper Wahlström/IKON
Ladda ned bild

Om

Skara stift
Skara stift
Skoltorget 1
532 31 Skara

+46(511)26200https://www.svenskakyrkan.se/skarastift

Skara stift är det äldsta av Svenska kyrkans stift och bildades år 1014. Stiftet består av 103 församlingar samlade i 40 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingarna och stärka deras förmåga att fullgöra den grundläggande uppgiften: fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission. Högsta beslutande organ är stiftsfullmäktige som består av folkvalda. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar. Stiftskansliet finns i Skara. Domkyrka är Skara domkyrka och biskop sedan 2012 är Åke Bonnier.

Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Skara stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skara stift

Årets fasteaktion slog insamlingsrekord - även i Skara stift13.5.2022 15:40:35 CEST | Pressmeddelande

Under Act Svenska kyrkans fasteaktion samlades 61,6 miljoner kronor in, vilket är nytt rekord. Även i Skara stift slogs rekord med en insamling på 5,6 miljoner. Årets fasteaktion hade temat Dela lika under samma himmel och pengarna kommer bland annat att användas till att motverka hunger, svält och främja hållbar fred. Kriget i Ukraina har engagerat församlingar, privatpersoner, företag och organisationer i hela Sverige och har bidragit till det höga insamlingsresultatet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum