Kompetensföretagen

Rekordboom för äldre kompetens

Dela

Andelen medarbetare över 65 som arbetar i bemannings-, rekryterings- och omställningsföretag har mer än fyrdubblats på fem år. Många lockas tillbaka till nyckelfunktioner i offentlig sektor, men också specialistjobb och enklare arbeten på deltid lockar allt fler seniorer. Det visar statistik från SCB som Kompetensföretagen låtit sammanställa.

 

– Våra företag har alltid varit bättre på att rekrytera dem som behöver få in en fot eller matchas mot en ny del av arbetsmarknaden. Idag ser vi att personer över 65 gärna vill jobba vidare men kanske på ett annat sätt än tidigare - och då är våra företag attraktiva arbetsgivare, kommenterar Martina Elfgren Lilja, tf. Förbundsdirektör Kompetensföretagen.

2011 var 1,25 procent av de som fått lön från kompetensföretag över 65 år gamla. Fem år senare - 2016, var 4,19 procent av de som fått lön från kompetensföretag över 65. Det innebär att andelen sysselsatta personer i gruppen 65+ ökat med 335 procent i medlemsföretagen på fem år. Detta visar att bemanningsföretag har en nyckelroll för att äldre arbetskraft ska hitta nya vägar på arbetsmarknaden. 

– Vi vet att våra företag jobbar medvetet med att locka seniorer tillbaka till skola och vård runtom i landet och då vill man inte återgå till sina gamla arbetsgivare utan man ställer höga krav på bemötande, flexibilitet och lyhördhet hos arbetsgivaren. Medarbetarundersökningar vi gjort visar att äldre personer ofta jobbar deltid, trivs mycket bra med sin anställning och upplever arbetet som meningsfullt, kommenterar Martina Elfgren Lilja.

Kompetensföretagen har bett statistiska Centralbyrån (SCB) sammanställa statistik över medlemsföretagens löneutbetalningar nationellt och regionalt 2011 och 2016. A-skatt och arbetsgivaravgifter kopplade till dessa löneutbetalningar och ålder, bakgrund och regional fördelning för de personer som mottagit dem har också sammanställts.

Kompetensföretagen har fler än 600 medlemsföretag. Av dessa finns 572 företag med i SCB:s statistik för 2016. De anställda i dessa företag motsvarar cirka 70 procent av de personer som fått löneutbetalningar inom SNI-koden för bemanning, vilket ligger till grund för uppskattningen att branschorganisationen idag organiserar cirka 70 procent av branschen.

Totalt rör det sig om nästan 7 000 personer över 65 över hela landet som fått arbete under 2016, jämfört med cirka 1 600 personer 2011. Samtliga anställningar omfattas av kollektivavtal.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Kompetensföretagen
Kompetensföretagen
Sturegatan 11
102 04 Stockholm

https://www.kompetensforetagen.se

Under 2017 satte våra medlemmar drygt 250 000, varav 55 000 utrikes födda, personer i sysselsättning via personaluthyrning, omställning och direkta rekryteringar.

Kompetensföretagen är en arbetsgivar- och branschorganisation för personaluthyrnings-, omställnings- och rekryteringsföretag med fler än 600 medlemsföretag. Vi ingår i Almega och är medlem i Svenskt Näringsliv.

Kompetensbranschen erbjuder kunder och medarbetare stor flexibilitet och trygghet. Grunden för verksamheten är att kunderna får tillgång till rätt kompetens vid rätt tillfälle för att kunna verka effektivt. Medarbetarna får möjlighet att utvecklas på en föränderlig arbetsmarknad med den trygghet som erfarenhet och kompetens från många olika arbetsplatser ger.

I vår bransch bedöms människor enbart efter kunskaper och kompetens.  www.kompetensforetagen.se

Följ Kompetensföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kompetensföretagen

Bra att korttidsarbete omfattar hela tjänstesektorn3.4.2020 12:04:32 CESTPressmeddelande

Riksdagen har nu fattat beslut om att införa ett nytt system med korttidsarbete. I de ursprungliga skrivningarna av lagen omfattades inte hela tjänstesektorn. I beslutet som klubbas av riksdagen är detta ändrat och såväl konsulter, bemanningsföretag, vård- och omsorgsföretag, utbildningsföretag, upphandlad trafik och statliga bolag omfattas nu av systemet. Almega och de förbunden har varit pådrivande bakom detta och välkomnar beslutet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum