Dagens Samhälle

Rekordförsäljningar i allmännyttan

Dela

De allmännyttiga bostadsbolagen ser sig allt oftare tvingade att sälja i sitt bestånd för att få råd att bygga nytt. Dagens Samhälles sammanställning visar att så många som 14 000 lägenheter kan säljas till privata hyresbolag i år. En rekordnivå i försäljningar.


Ett 20-tal kommunala bostadsbolag har i år fattat beslut eller satt igång processen med att sälja delar av sitt bestånd. I en kommun, Lidingö, har man fattat principbeslut om att göra sig av med hela det kommunala bolaget.

Men många av bolagen ser det som ett nödvändigt ont:

– Det känns inte bra, men det är det läge vi har. Vi vill inte spräcka lånetaket och ska vi kunna bygga nytt är det här en möjlighet, säger Kim Söderström (S) ordförande i kommunala Kopparstaden i Falun till Dagens Samhälle.

Köparna finns i en växande skara privata hyresbolag. De 30 största privata hyresvärdarna närmar sig 250 000 lägenheter. Allra störst av de bolagen är i dag Rikshem som ägs av Fjärde AP-fonden och AMF.

Att köpa hyresfastigheter har visat sig vara en god investering.

– Det ger låg men säker avkastning, säger Erik Selin, vd och storägare i Fastighetsbolaget Balder som i dag har 15 500 hyresbostäder.

När Lidingö säljer sitt bostadsbolag hör Liberalerna på Lidingö till motståndarna och frågan har skapat en lokal proteststorm. De blir nu den femtonde kommunen utan kommunalt bostadsbolag.

Nyckelord

Kontakter

Annika Almgren
PR & kundrelationer
Tel 08-452 73 04
Mobil 076-808 73 04
aa@dagenssamhalle.se

Dokument

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Besöksadress: Götgatan 14
118 82 Stockholm

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum