APPLiA

Rekordhög försäljning av de strömsnålaste vitvarorna under 2019! 97,5 procent av alla sålda vitvaror i Sverige har energiklass A eller bättre!

Dela
Den europeiska energimärkningen har hjälpt till att driva på utvecklingen av energieffektiva vitvaror med bra resultat i mer än 20 år. 2019 var ett nytt rekordår för vitvaror med allra högsta energibetyg, där tillverkare möjliggjort ett ökat utbud av dessa och svenska konsumenter och inköpare i ännu högre grad än tidigare valt de allra mest strömsnåla vitvarorna vid inköp. Branschorganisationen APPLiA – Home Appliances Sweden presenterar nu 2019 års försäljningsandelar för produkter i respektive energiklassning. Här framgår det faktum att hela 97,5 procent av de sålda produkterna har energiklass A eller bättre, såväl 2018 som 2019.

 För att se det här innehållet från www.applia-sverige.se måste du ge ditt medgivande sidans topp.

Förskjutning mot de allra mest energieffektiva produkterna

Det som hänt 2019 jämfört med föregående år är att det sålts betydligt fler A+++ och A++ och färre A+ och A, det har skett en kraftig förskjutning mot de allra energieffektivaste produkterna helt enkelt. 59,5 procent A+++/A++ 2019 mot 57,2 procent 2018.

Högst försäljning i de allra bästa energiklasserna finns inom segmenten tvättmaskiner, som ökat med 2,5 procent i den allra högsta A+++ klassen, och diskmaskiner, som ökat hela 5 procent i de båda högsta energiklasserna A+++/A++ gentemot förra året.

– Statistiken visar tydligt att köparna av vitvaror lägger stor vikt vid energimärkningen och att den betyder mycket för val av produkt vid köp. Den allmänna trenden inom vitvaruförsäljningen är att konsumenter numer allt oftare väljer lite finare, högpresterande produkter, som också är energieffektivare, säger Kent Oderud, ordförande i APPLiA – Home Appliances Sweden.

Uppdatering av energimärkningen om ett år

Energimärkningen kommer att förändras inom EU under första halvåret 2021. Bland annat återgår man till en ren bokstavskala A till G, utan möjlighet till plustecken.

Hela rapporten finns tillgänglig som PowerPoint här.

Nyckelord

Kontakter

Om

APPLiA
APPLiA
c/o Teknikföretagens Branschgrupper, Box 5510, Storgatan 5
114 85 Stockholm

+46 8 782 08 50http://www.applia-sverige.se

APPLiA grundades år 1966 och har för närvarande 25 medlemmar. Branschsortimentet utgörs av vitvaror och småapparater i huvudsak för konsument.

Medlemsföretagen svarar för den helt övervägande delen av hushållsapparatmarknaden och har en marknadstäckning på drygt 90%. Totalomsättningen av branschens produkter under 20201119 uppgick till ca 17 miljarder kronor.

APPLiAs uppgift är att bevaka utvecklingen, etablera samarbete och ge information till branschen, riksdag, departement, andra myndigheter och organisationer.

Följ APPLiA

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från APPLiA

Öppet brev till vår blivande miljöminister14.9.2022 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Sedan elektronikskatten infördes 2017 har vi inom både vitvarubranschen och övriga elektronikbranscher kämpat med dess följdeffekter. Våra kostnader har ökat, administrationen är ohållbar och regelverket är krångligt. Men vår största oro är inte primärt de delar som drabbar oss – vår oro handlar i stället om miljön. Skatten driver inte mot en förbättrad miljö, den riskerar i stället att försämra den. Vi är inte ensamma i vår kritik mot elektronikskatten. Expertmyndigheter har i flera omgångar luftat sin oro och kritik. Trots det har den förra regeringens svar varit att höja skatten vid ett flertal tillfällen. Vi vädjar nu till dig som miljöminister att ta miljöfrågan på allvar och arbeta för att avskaffa skatten – för det finns många åtgärder som skulle få större effekt än en ineffektiv skatt som inte bidrar till den miljönytta den avser att styra mot.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum