Skogssällskapet

Rekordhöga priser på skogsmark i Västsverige

Dela

Prisökningarna på skogsfastigheter i västra Sverige har nått toppnivåer. Det är de högsta noteringarna sedan Skogssällskapet började med sitt rikstäckande Skogsindex 2010. Ändå är investeringsläget bra enligt Skogssällskapets fastighetsexpert Bengt Furenäs. Skälet är de höga virkespriserna.

Svensk skogsindustri på högvarv. Massa- och pappersindustrin har en stark efterfrågan på sina produkter och likaså sågverken, med en långvarig prisökning på trävaror som tidsmässigt är av rekordkaraktär. Små virkeslager driver också upp priserna. Allt detta gör att virkesmarknaden är mycket stark just nu.

– Under vintern och våren har virkespriserna ökat rejält i västra Sverige, och det gör att avkastningsvärdet för skogsfastigheter ligger högt, säger Bengt Furenäs, fastighetskonsult på Skogssällskapet i Borås.

Bengt säger att den höga efterfrågan från Södras massabruk i Värö, kombinerat med nyinvesteringar i sågverk, troligen kommer att fortsätta att driva priserna uppåt ett tag till. Mot norska gränsen dämpas prisutvecklingen av billigt norskt importvirke.

De höga virkespriserna matchas av att priserna på skogsmark fortsätter att stiga i hela landet, och i västra Sverige är det toppnoteringar.

Ändå är det fortsatt lönsamt att investera i skog, anser Bengt Furenäs. Skälet är att virkespriserna ökar mer än fastighetspriserna. Det låga ränteläget är ytterligare ett skäl till att skogsmark är en bra investering.

– På skogsmark med en bra tillväxt i västra Sverige kan välskött skog ha en värdetillväxt med 5 % per år. Det är att jämföra med bankräntorna som i de flesta fall är betydligt lägre.

Det låga ränteläget kombinerat med ett litet utbud av skogsfastigheter bidrar till att driva upp priserna, samtidigt som den inbromsande bostadsmarknaden kan hålla nere priserna något – framförallt när det gäller mindre bostadsdominerade lantbruksfastigheter. Även om bostadsmarknaden är en helt annan marknad än skogsfastighetsmarknaden så kan läget på bostadsmarknaden påverka på ett psykologiskt plan.

Fyra faktorer som påverkar skogsmarkspriserna:

  1. Virkesmarknaden. Stigande virkespriser ökar fastigheternas avkastningsvärde.
  2. Ränteläget. Lågt ränteläge gör skogsmark till en lönsam investering.
  3. Utbudet. Litet utbud driver upp priserna.
  4. Bostadsmarknaden. Påverkar framförallt mindre, bostadsdominerade lantbruksfastigheter, men kan påverka på ett psykologiskt plan även på andra håll.

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Bengt Furenäs är fastighetskonsult och baserad i Borås.
Bengt Furenäs är fastighetskonsult och baserad i Borås.
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Skogssällskapet
Skogssällskapet
Box 11374
404 28 Göteborg

0771 22 00 44https://www.skogssallskapet.se

Skogssällskapet är en fristående aktör i skogsnäringen. I mer än hundra år har vi arbetat för en hållbar utveckling i skogen. Våra skogsförvaltare sköter skog åt privata och offentliga skogsägare i Sverige, Finland, Lettland och Litauen. I Sverige har vi kontor över hela landet – från Vilhelmina i norr till Hässleholm i söder. Vi sköter skogen utifrån varje ägares egna mål och har inga ägarintressen i industrier. Skogssällskapet äger också egen skog. Vinsterna från förvaltningen av egen och kunders skog återinvesterar vi i kunskapsutveckling. Varje år delar vi ut mellan 15 och 20 miljoner kronor, vilket gör oss till en av Sveriges största privata finansiärer av forskning om skog och naturvård.

Följ Skogssällskapet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skogssällskapet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum