Naturvetarna

Rekordlåg arbetslöshet bland naturvetare

Dela

Arbetslösheten är rekordlåg bland akademiker inom de naturvetenskapliga områdena, meddelar fackförbundet Naturvetarna. I november låg arbetslösheten bland medlemmarna på 1,7 procent i snitt, vilket kan jämföras med 7,6 procent för hela arbetsmarknaden enligt SCB. Extremt låg arbetslöshet har sjukhusfysiker (0,4%), tätt följt av marinbiologer (0,7%) och personer inom miljö- och hälsoskydd (0,9%).

Enligt den senaste statistiken från Akademikernas a-kassa minskade antalet arbetslösa medlemmar bland Naturvetarna med 10 procent jämfört med september och ligger nu på 1,7 procent, vilket är drygt 20 procent lägre jämfört med samma tidpunkt föregående år. Den totala arbetslösheten i Sverige uppgick enligt den senaste statistiken från Statistiska Centralbyrån till 7,6 procent i oktober (icke säsongsrensat).

-          Våra medlemmar har hittills klarat sig bra från att drabbas av arbetslöshet, både före och under Coronapandemin. Nu när konjunkturen av allt att döma tar fart igen finns det stor efterfrågan på kompetenser som exempelvis projektledare, säljare och konsulter inom life science, miljöområdet och livsmedelsproduktion, säger Per Klingbjer, förbundsdirektör på Naturvetarna.

Bland specifika utbildningar finns det några som noterar extra låg arbetslöshet: sjukhusfysiker med 0,4 procent, marinbiologer 0,7 procent och personer verksamma inom miljö- och hälsoskydd med 0,9 procent.

Naturvetarna ser också en god tillströmning av nya medlemmar och antalet har nu passerat 34 000.

-          Den senaste tidens positiva trend drivs främst av en stor ökning av antalet studentmedlemmar. Det är glädjande att så många ser värdet i att gå med i Naturvetarna, säger Per Klingbjer.

Kontakter

Om

Naturvetarna är fackförbundet för akademiker inom naturvetenskap. Vi coachar, företräder och stöttar naturvetare på hela arbetsmarknaden, från studietiden och genom hela arbetslivet.

Vi har cirka 34 000 medlemmar inom life science, jord, skog och miljö, de fysiska vetenskaperna, matematik och data. Som expert på naturvetares kompetens och arbetsmarknad erbjuder vi specialiserad service och rådgivning kring karriär, lön och arbetsvillkor. Tillsammans med andra fackliga organisationer förhandlar vi kollektivavtal som reglerar villkoren på svensk arbetsmarknad.

Naturvetarna är ett partipolitiskt obundet fackförbund inom Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, vars förbund organiserar medlemmar efter utbildningsområde.

Följ Naturvetarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturvetarna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum