Trafikverket

Rekordmånga amulettringar vid forntida kultplats vid E4 Förbifart Stockholm

Dela

En okänd kultplats med omkring 200 amulettringar har upptäckts under de arkeologiska undersökningar som pågår inför E4 Förbifart Stockholm.

Fyndet är unikt eftersom så många amulettringar aldrig tidigare har hittats på en och samma plats. Amulettringarna dateras till 600-700- talet e. Kr och är mellan 5–15 cm i diameter. De är tillverkade av järn och har i de flesta fall hängen som sitter på ringen, oftast i form av små yxor. För ett par år sedan undersökte arkeologer från Statens Historiska Museum cirka 65 amulettringar i Upplands Bro kommun.
 
– De har ingen känd praktisk funktion utan ska nog främst betraktas som ett rituellt föremål. De har sannolikt hanterats på ytan i samband med årstidsbundna högtider, kanske i samband med sådd berättar arkeologen och projektledaren Ingela Harrysson på Stiftelsen Kulturmiljövård.

I Hjulsta strax nordväst om Stockholm undersöker arkeologer från Stiftelsen Kulturmiljövård sedan
i somras två gravfält från järnåldern, ca 500 f.Kr.-1050 e.Kr. Undersökningen sker inför Trafikverkets kommande bygge av den nya vägen E4 Förbifart Stockholm. Det var vid ett av dessa gravfält som arkeologerna stötte på en kultplats av omfattande proportioner och de däromkring placerade amulettringarna.  
 
Även en bronskniv och en flintspets från bronsåldern har hittats på kultplatsen i Hjulsta vilket antyder att platsen har varit i bruk under en mycket lång tid, även om just amulettringarna är från slutet av järnåldern. 

Nyckelord

Kontakter

För mer information,

Ingela Harrysson, projektledare/arkeolog, Stiftelsen Kulturmiljövård, 073-810 72 06.
Andreas Forsgren, förmedlingsansvarig/arkeolog, Stiftelsen Kulturmiljövård, 073-810 02 90.

Information om E4 Förbifart Stockholm
Pia Andersson, projektledare, E4 Förbifart Stockholm, Trafikverket, 070-288 13 73.

Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Bilder

Om

Trafikverket ansvarar för statliga vägar och järnvägar och långsiktig planering av det samlade transportsystemet.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

Presstips: Trafikstörning Ölandsbron11.12.2017 09:00Pressmeddelande

Från tisdagen den 12 december till lördagen den 16 december utför Trafikverket mätningsarbeten på Ölandsbron. Det kräver att bron är fri från trafik under vissa perioder. Inmätningarna görs för kommande arbeten på högbrodelen under 2018. Framkomligheten kommer att vara begränsad på Ölandsbron mellan kl. 1 och kl. 4, med start natten mellan måndagen den 11 och tisdagen den 12 december. Vid normalt väder beräknas arbetet pågå till och med natten mellan torsdagen den 14 och fredagen den 15 december. Natten mellan fredag och lördag är aviserad som reserv, om vädret hindrar arbetet tidigare i veckan.  Trafikverket gör periodvis nödvändiga underhållsarbeten på Ölandsbron. Under åren 2016-2019 arbetar vi för att möjliggöra trygga och smidiga resor till och från Öland, idag och i framtiden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum