Försäkringskassan

Rekordmånga använder Försäkringskassans digitala tjänster

Dela

Under januari månad ökade användandet av Försäkringskassans digitala tjänster till en rekordnivå. Av alla ansökningar till föräldrapenning och tillfällig föräldrapenning genomfördes 93 procent elektroniskt via självbetjäningstjänsten Mina sidor på webben eller i mobilen.

På fem år har antalet förmåner hos Försäkringskassan som kan ansökas digitalt ökat från två till fjorton. Och trenden att allt fler vill sköta sina kontakter med Försäkringskassan digitalt är tydlig. Under januari månad var det 1,4 miljoner som loggade in på självbetjäningstjänsten via Mina Sidor-appen vilket är en ökning med 53 procent jämfört med samma period förra året. Inriktningen för Försäkringskassan är att år 2020 bara använda fysiska brev och blanketter när särskilda kundbehov förekommer.

- Det är många som ser fördelarna med att utföra sina ärenden via webben eller vår app. Det är enkelt, spar tid och man får ett beslut snabbare. I och med att över 900 000 personer också har valt att få sina utbetalningsbesked digitalt så har vi hittills sparat in 20 miljoner kronor och 67 ton papper, säger Karin Andersson på Försäkringskassan.

Även om alla förmåner inte har ett lika högt digitalt användande som förmånerna inom föräldraförsäkringen så är ökningen ändå bred. Ansökningarna för sjukpenning sker till 72 procent digitalt, en siffra som för ett år sedan var under 50 procent.

Fakta
- Mina Sidor-appen har laddats ner 1,3 miljoner gånger sedan oktober 2012
- 93 procent självbetjäningsgrad för ansökan om Föräldrapenningen och Tillfällig föräldrapenning
- 72 procent självbetjäningsgrad för ansökan om Sjukpenning
- Populära elektroniska verktyg som Försäkringskassan erbjuder är ersattningskollen.se samt Kassakollen och Föräldrakollen som finns på forsakringskassan.se

Kontakt
Vill du veta mer eller ha hjälp med kontakt: ring presstjänsten på 010-116 98 88.

Länkar

Om

Försäkringskassans vision är ett samhälle där människor känner trygghet om livet tar en ny vändning. Vi är en av Sveriges största myndigheter och ansvarar för en stor del av de offentliga trygghetssystemen. Vi fattar cirka 20 miljoner beslut om bidrag och ersättningar och betalar ut drygt 200 miljarder kronor per år till barn och familjer, personer som lever med funktionsnedsättning, sjuka, nyanlända och arbetssökande. Genom vår expertis och forskning bidrar vi till ny kunskap inom socialförsäkringen. Vi är drygt 13 000 medarbetare.

Följ Försäkringskassan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan

Försäkringskassan föreslår översyn av aktivitetsersättning vid förlängd skolgång18.10.2018 13:00Pressmeddelande

Om en person på grund av en funktionsnedsättning behöver längre tid på sig att bli klar med skolan kan denne vara berättigad till aktivitetsersättning vid förlängd skolgång. En förmån som idag hanteras av Försäkringskassan. I en ny socialförsäkringsrapport föreslås en översyn som bland annat tittar på vilken myndighet som är bäst lämpad att administrera ersättningen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum