Linköpings kommun

Rekordmånga beviljas bygglov på landsbygden

Dela

2014 tog kommunen fram en översiktsplan för landsbygden och småorterna. I den ges möjligheter för mer än 1200 bostäder. I översiktsplanen pekas särskilt 36 stycken utvecklingsskisser ut i vilka dessa bostäder får byggas.

När nu bygglovskontoret sammanställer statistik över beviljade bygglov syns det tydlig att 93 procent av alla bygglovsansökningar för bostadshus inom kommunens översiktsplanelagda område beviljas.

– Vårt arbete den här mandatperioden har inriktats på att skapa en mer positiv utveckling på landsbygden. Nu har vi ett tydligt kvitto på att vårt arbete har lyckats, säger Stefan Erikson (M), ordförande i bygg- och miljönämnden.

Totalt beviljas 8 av 10 som söker bygglov för bostadshus på landsbygden i Linköpings kommun. Detta är både inom översiktsplanelagt område och utanför, det vill säga hela landsbygden i Linköpings kommun.

– Detta är rekord och gör oss till en av de mest generösa kommunerna i Sverige när det kommer till att bevilja bygglov på landsbygden, säger Muharrem Demirok (C), kommunalråd och ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Bland de vanligaste orsakerna till avslag så finns bland annat bevarande av jordbruksmark och behov av detaljplan på grund av högt bebyggelsetryck.

Inom det som kallas randzon där översiktsplanen föreskriver en restriktiv utbyggnad så ser man ändå att cirka 50 procent av ansökningarna beviljas.

Kontakter

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

Satsningar på nytt motionsspår i Ekängen och konstgräsplan i Ljungsbro22.10.2020 13:00:00 CESTPressmeddelande

Behoven av anläggningar och utemiljöer ökar i takt med att Linköpings kommun växer. Tillgänglighet och närhet till olika platser för idrott och fysisk aktivitet är av stor betydelse för Linköpingsbornas hälsa och välbefinnande. Som ett led i att uppnå det har Kultur- och fritidsnämnden idag tagit beslut för ett nytt motionsspår i Ekängen och konstgräsplan i Ljungsbro.

Resurser ska endast gå till insatser som ger goda resultat för Linköpingsbornas bästa21.10.2020 09:32:29 CESTPressmeddelande

Linköpingsbor som är i behov av omsorgsstöd och hjälp ska få det och då finns det inte utrymme för att resurser läggs på insatser som inte leder fram till goda resultat för Linköpingsbornas bästa. Därför fokuserar Allians för Linköping på tydligare uppföljning av insatser, effektivare arbete samt utvärdering av kommunens omsorgsarbete i social- och omsorgsnämndens internbudget.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum