Umeå kommun

Rekordmånga bygglovsansökningar

Dela

Aldrig tidigare har så många sökt bygglov under en och samma månad som under mars, 187 bygglovsansökningar. Det stora inflödet av ansökningar ser ut att hålla i sig även i april vilket gör att handläggning och rådgivning kan ta något längre tid än vanligt.

– Det märks att det är många som planerar byggprojekt i sommar, det är ett otroligt tryck på Bygglov just nu. Det är kul men även en utmaning då vi får svårt att hinna handlägga och svara på frågor så snabbt som vi önskar, säger Nicklas Fryksten, bygglovschef.

Med fler lovansökningar följer även fler frågor och funderingar till Bygglov. Under högsäsong hanterar Bygglovs information och rådgivning uppemot 800 samtal och 1200 mejl per månad.

– Vi har som mål att svara på mejlfrågor inom fem dagar men oftast får man svar snabbare än så. Just nu är vi dock hårt belastade av antalet ärenden och därför kan det dröja lite längre än vanligt innan man får svar, vi ber om överseende med det, säger Andreas Nyman, arbetsledare för Bygglovs rådgivning.

De vanligaste frågorna som kommer in är från privatpersoner som har funderingar om byggnationer till sina hus och tomter.

– Vi märker att den stora ökningen av ansökningar och ärenden kommer från privatpersoner. Om det är en Corona-effekt vi ser eller inte är svårt att säga, men det kan ju vara så att fler stannar hemma i sommar och därför planerar in olika byggprojekt, säger Nicklas Fryksten.

Handläggningstiden är cirka 5 veckor i snitt

När en ansökan är inskickad granskas den. Om ansökan innehåller alla handlingar, ritningar och uppgifter som behövs är den komplett och handläggningstiden påbörjas. Bygglov har då tio veckor på sig att fatta ett beslut om bygglov. Handläggningstiden för ett bygglov i Umeå är cirka 5 veckor från komplett ansökan till beslut om lov.


Mer information

Nicklas Fryksten
bygglovschef
090-16 12 05
070-699 30 22
nicklas.fryksten@umea.se

Andreas Nyman
arbetsledare
090-16 13 48
076-764 71 22

Kontakter

Bilder

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Parterna överens om slutreglering för Lundabron13.7.2021 15:09:18 CEST | Pressmeddelande

Umeå kommun och bygg- och anläggningsföretaget Veidekke har kommit överens om kostnaderna för bygget av Lundabron. Uppgörelsen fastställdes av Tekniska nämnden vid ett extra sammanträde i dag. – Bron är uppskattad och mycket välanvänd av Umeåborna. Samtidigt blev den betydligt dyrare än planerat, vilket verkligen bekymrat oss. Det här måste vi självklart dra lärdomar av, säger Lena Karlsson Engman, ordförande för Tekniska nämnden, Umeå kommun.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum