Rekordmånga forskare strävar mot en hållbar framtid
Idag tog Formas forskarråd beslut om vilka projekt som tilldelas medel i den årliga öppna utlysningen. Forskare från universitet och forskningsinstitut runt om hela Sverige får dela på 625 miljoner kronor under åren 2021–2024. Hög vetenskaplig kvalitet och samhällsrelevans är utmärkande för projekten som fått finansiering.

Antalet ansökningar till Formas årliga öppna utlysning fortsätter att öka och slår nya rekord. I den del av utlysningen som riktar sig till forskare tidigt i karriären ökade antalet ansökningar med 31 procent jämfört med förra året.
– En stor förändring som kan ha bidragit till ökningen var att vi förlängde projekttiden för forskare tidigt i karriären från tre till fyra år, säger Alexandra Jeremiasson, forskningssekreterare på Formas. Det var en väldigt efterfrågad förändring som utnyttjades av 86 procent av de sökande.
En annan bidragande orsak kan ha varit att Formas förlängde ansökningstiden i april med två veckor. Anledningen var den pressande situation som många forskare och representanter för lärosäten befann sig i på grund av covid-19. Formas lyckades på kort tid ställa om och anpassa utlysningen till ett digitalt format.
Men det är inte bara antalet ansökningar som slår rekord i årets öppna utlysning.
– Vi tog också emot rekordmånga ansökningar med mycket hög kvalitet, säger Åsa Frisk, forskningssekreterare på Formas. Vi finansierar projekt med högsta vetenskapliga kvalitet och för den del av utlysningen som riktar sig till forskare tidigt i karriären utmärker sig projekt med mycket hög samhällsrelevans. Hög vetenskaplig kvalitet och samhällsrelevans är två av de avgörande faktorerna för att på bästa sätt bidra till att nå de globala hållbarhetsmålen.
I den årliga öppna utlysning finansierar Formas projekt som adresserar alla de globala hållbarhetsmålen. Syftet med utlysningen är att möjliggöra för forskare att ta sig an forskningsbehov som de själva har identifierat för en ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbar samhällsutveckling.
Finansierade projekt
Årliga öppna utlysningen 2020 – forskningsprojekt
Årliga öppna utlysningen 2020 – forskningsprojekt till forskare tidigt i karriären
Kontaktpersoner
Alexandra Jeremiasson
alexandra.jeremiasson@formas.se
+46 (0)8 - 775 41 34
Åsa Frisk
asa.frisk@formas.se
+46 (0)8-775 41 19
Kontakter
Elisabet BlombergKommunikationschefKommunikationsavdelningen
Tel:+46 (0)8 - 775 40 04Tel:+46 (0)72 - 233 40 04elisabet.blomberg@formas.seBilder

Om
Formas är ett statligt forskningsråd för hållbar utveckling. Vi finansierar forskning och innovation, utvecklar strategier, gör analyser och utvärderar. Våra verksamhetsområden finns inom miljö, areella näringar och samhällsbyggande. Vi genomför forskningssammanställningar som syftar till att underlätta för Sverige att nå våra miljömål. Därutöver kommunicerar vi om forskning och forskningsresultat.
Följ Formas
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Formas
Första satsningen på blå innovationer2.12.2021 13:28:31 CET | Pressmeddelande
Vi behöver använda våra hav och vårt vatten mer hållbart och nya lösningar behövs för att skapa ett långsiktigt brukande. Blå innovation är den första utlysningen inom Formas nationella forskningsprogram för hav och vatten.
Från covid till Kambodja – stor spridning bland projekten i årets öppna utlysning26.11.2021 10:30:00 CET | Pressmeddelande
Även i år är intresset stort för Formas årliga öppna utlysning. Formas forskarråd har fattat beslut om att finansiera 189 projekt med totalt 630 miljoner kronor för forskning som kan bidra till att nå en hållbar utveckling.
Storsatsning på skogens roll för klimatomställning29.10.2021 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Formas har tagit beslut om att finansiera nio nya forskningsprojekt med totalt 141 miljoner kronor i utlysningen ”Den svenska skogens roll i klimatomställningen”.
Klimaträttvisa inför COP26 – vad säger forskningen?6.10.2021 13:15:49 CEST | Pressmeddelande
Formas och Mistra bjuder in till webbinarium där klimatförhandlare och forskare ger olika perspektiv på klimaträttvisa. Vad innebär en rättvis klimatomställning? Vilken roll spelar rättvisa i klimatpolitiken – internationellt och nationellt? Vad har pandemin betytt för förutsättningarna för en rättvis klimatomställning och på vilket sätt kan COP26 präglas av rättvisefrågor?
Inbjudan: Innovativa arbetssätt och inkluderande måltidsupphandling30.9.2021 16:10:07 CEST | Pressinbjudan
Kan god hälsa, hållbarhet och nya nätverk väga tyngre än ett lågt pris? Vilka är de hållbara mervärdena av upphandling? Det vill vi på Formas prata om under Innovationsveckan. 4 oktober kl 09.00 träffar vi experter från LRF, Upphandlingsmyndigheten, Dalslands Miljö & Energiförbund, SLU, Örebro universitet, Chalmers och KTH. Välkommen att vara med!
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum