Klimatordlista

Rekordmånga lär sig nya ord om klimatet

Dela

En nygammal ordlista på internet har gjort succé under vintern. Ordlistan är rikligt illustrerad och tar bara upp ord och förkortningar om klimatfrågan. Hjälpt av det stora klimatmötet i Paris har klimatordlistan nu tio gånger fler besökare i månaden än tidigare år.

Klimatordlistan på webben.
Klimatordlistan på webben.

Sedan starten 2010 har klimatordlistan på internet fört ett ganska stillsamt liv. Men det har ändrat sig med besked och nu läser ungefär tio gånger fler personer ordlistan varje månad, jämfört med tidigare år. Inför och under det stora klimatmötet COP21 i Paris i december ökade rapporteringen om klimatfrågan kraftigt, vilket även ledde till fler frågor om vad de svåra orden betyder.

- Ibland är det nästan omöjligt att förstå vad forskarna och politikerna pratar om när det handlar om klimat, och då behövs det enkla förklaringar, säger Petter Lydén, författare till klimatordlistan. 

- Efter många års klimatförhandlingar och många möten med klimatforskare har jag lärt mig en hel del, och jag tänkte att det här kan vara ett vettigt sätt att dela med mig på, fortsätter Petter Lydén.

Ordlistan som är helt öppen och kostnadsfri förklarar vad ord och förkortningar som har med klimat att göra betyder. Språket är enkelt och många begrepp förklaras även med bilder. För att nå så många som möjligt läggs alla nya ord även ut på Facebook och twitter.

- Många ord och förkortningar om klimatfrågan är på engelska, men i ordlistan är allting även översatt till svenska, så att det blir enklare att förstå, säger Petter Lydén. 

- Den mest lästa förklaringen handlar om fossila bränslen, alltså olja, kol och naturgas, säger Petter Lydén.

Klimatordlistan är mer inriktad på de politiska sidorna än de naturvetenskapliga sidorna av klimatfrågan. Det betyder att FNs klimatförhandlingar får mycket utrymme i ordlistan.

- Det är roligt att så många hittat till klimatordlistan, det ger inspiration till att fortsätta förklara fler svåra ord, avslutar Petter Lydén, som är inne på sitt sjätte år som författare till klimatordlistan.

Nyckelord

Kontakter

Petter Lydén, 070-2744774, petter@petterlyden.com

Bilder

Klimatordlistan på webben.
Klimatordlistan på webben.
Ladda ned bild
Petter Lydén, författare till Klimatordlistan.
Petter Lydén, författare till Klimatordlistan.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Klimatordlista
Vita liljans väg 73
12760 Skärholmen

http://www.klimatordlista.se
Petter Lydén är klimatexpert och skribent, verksam som oberoende konsult. Erfarenhet från FNs klimatförhandlingar sedan 2004 och specialiserad på policyutveckling inom klimat-, miljö- och utvecklingspolitik. Även strategisk och praktisk kommunikationsrådgivning på klimatområdet.

Följ Klimatordlista

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.