Dagens Samhälle

Rekordmånga nya politiker

Dela

De nyvalda politikerna är fler än någonsin i kommuner och regioner. Andelen nyvalda kvinnor har minskat jämfört med senaste valet. Det visar Dagens Samhälles granskning av ledamöterna i kommun- och regionfullmäktige.

 
Andelen nyvalda politiker är rekordstor: i snitt 48,8 procent i kommunfullmäktige och 55,3 i regionfullmäktige.

Inom kommunerna skiljer det sig dock en hel del. Högst andel nyvalda har Ljusnarsberg med 71,4 procent, därefter Norberg (71 procent), Hagfors (68,6), Orust (65,9) och Bräcke (64,5). Den kommun som har lägst andel nya politiker är Örkelljunga med 21,6 procent, följt av Torsås (25,7 procent), Olofström (30,6), Arvidsjaur (31,0) och Hultsfred 31,1).

Bland partierna är det Sverigedemokraterna som har högst andel nyvalda ledamöter: 70,9 procent. Lägst andel har Socialdemokraterna med 36,6 procent.

Jämfört med förra valet har jämställdheten i kommunerna försämrats något. Då var 45,6 procent av de nyvalda kommunpolitikerna kvinnor, i senaste valet är de 44 procent. Jämfört med de omvalda politikerna är dock andelen kvinnor något högre.

– En jämn könsfördelning är viktig av två skäl. För det första kan det påverka politikens innehåll, för det andra kan en skev representation skapa förtroendeproblem, säger Jessika Wide, universitetslektor vid statsvetenskapliga institutionen vid Umeå universitet.

Vännäs, Kungsör, Lycksele, Tanum och Tidaholm är de kommuner som har högst andel kvinnor bland nyvalda kommunfullmäktigeledamöter. Här är ungefär 7 av 10 nyvalda politiker kvinnor. Det kan jämföras med de kommuner som ligger i andra änden av spektrat: Svedala, Ydre, Torsås, Eksjö och Trelleborg, där bara 2 av 10 nyvalda är kvinnor.

I regionfullmäktige är könsfördelningen över lag jämnare, i snitt 48 procent kvinnor.

Ett fyrtiotal 18-åringar har tagit plats i kommunfullmäktige. Äldst är en nyvald 88-åring.

Hela artikeln bifogas.

Kontakter

Annika Almgren
PR & kundrelationer
Tel 08-452 73 04
Mobil 076-808 73 04
aa@dagenssamhalle.se

Kontakta mig om du vill ha tillgång till låsta artiklar.

Dokument

Länkar

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Telefonvägen 30
126 26 Hägersten

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum