Rekordmånga ringde Droghjälpen och Alkohollinjen 2021

– Kontakterna har ökat på alla tre stödlinjer de senaste åren. Att Droghjälpen sticker ut särskilt mycket i år tror vi beror på att fler känner till att vi finns, säger Kerstin Annerborn, enhetschef eStöd vid Beroendecentrum Stockholm, som driver Droghjälpen, Alkohollinjen och Alkoholhjälpen.
Jämfört med tidigare år är det framför allt förekomsten av kokain, amfetamin, tramadol och MDMA (ecstasy) som har ökat i samtalen med Droghjälpen. De drogerna berördes i ungefär dubbelt så många samtal. Nytt på Droghjälpen är det nylanserade självhjälpsprogrammet för cannabisanvändare och en mini-guide för anhöriga. Under 2021 hann runt 100 personer ta del av stödet.
– Vi vet att självhjälpsprogram kan vara ett viktigt första steg för någon som vill förändra sitt beteende. Vi hoppas att programmen ska komma till nytta för ännu fler, säger Kerstin Annerborn.
Majoriteten av de som hör av sig har någon form av samsjuklighet
I årsrapporten ingår en samsjuklighetsrapport från Droghjälpen som visar att 60 procent av 750 personer som Droghjälpen hade kontakt med under 2021 hade någon form av samsjuklighet, det vill säga psykisk ohälsa parallellt med droganvändningen. De vanligaste psykiska besvären var ångest och depression.
I samma projekt undersöktes effekten av det anonyma stödet från Droghjälpen.
- Användarna uppgav färre antal dagar med droganvändning och upplevde sina problem med droger som mindre, redan efter en kort stödkontakt. Även anhöriga upplevde att problemen minskade, de uppgav också att tilltron till att kunna förändra situationen hade ökat. Resultatet tyder på att relativt enkla insatser via nätet och telefon kan göra skillnad även för personer med samsjuklighet, säger Kerstin Annerborn.
Fakta om Alkoholhjälpen, Alkohollinjen och Droghjälpen
Alkoholhjälpen, Alkohollinjen och Droghjälpen erbjuder lättillgängligt stöd via nätet och telefon för personer som funderar över sina egna eller någon annans alkohol- och drogvanor. Stödet är anonymt, kostnadsfritt och tillgängligt i hela landet. Samtalen kan handla om att sätta ord på funderingar eller orosmoment, hur man kan förändra sin situation eller upprätthålla nya vanor, eller vilka alternativ det finns för vidare hjälp. Alla rådgivare är utbildade i motiverande samtal (MI) och kognitiv beteendeterapi (KBT). Tjänsterna har ett tätt samarbete med varandra och drivs av enheten eStöd vid Beroendecentrum Stockholm.
Årsrapporten 2021 i siffror (förra årets siffra inom parantes)
Alkoholhjälpen, unika besökare webbplats: Siffran saknas för 2021 (503 429)
Alkoholhjälpen, aktiva användare webbplatsen: 3 816 (3 824)
Alkoholhjälpen, nya konversationer via frågelåda: 551 (620)
Alkoholhjälpen, aktiva i självhjälpsprogram: 1 549 (1 390)
Alkoholhjälpen, foruminlägg: 32 262 (39 137)
Alkohollinjen, in- och utgående samtal: 9 473 (8 508)
Alkohollinjen, rådgivande samtal: 3 502 (3 115)
Alkohollinjen, unika inringare: 2 678 (2 313)
Droghjälpen, totalt inkomna samtal under dygnet: 3 459 (2 588)
Droghjälpen, rådgivande samtal: 953 (834)
Droghjälpen, inkomna frågor via frågelåda: 226 (278)
Droghjälpen, utförda självtest: 351 (224)
Droghjälpen, unika besökare webbplats: 26 172 (22 841)
Droghjälpen, personer som använt självhjälpsprogrammet för cannabis: 35 (ny mätning)
Droghjälpen, personer som använt mini-guiden för anhöriga: 78 (ny mätning)
Nyckelord
Kontakter
Kerstin AnnerbornEnhetschef eStöd (Droghjälpen, Alkoholhjälpen och Alkohollinjen) Beroendecentrum Stockholm
Tel:08-123 475 04kerstin.annerborn@regionstockholm.seStockholms läns sjukvårdsområdePressfunktion
Tel:08-123 40 444press.slso@regionstockholm.seBilder

Länkar
Om

Solnavägen 1
113 65 Stockholm
08-123 40 444https://www.slso.regionstockholm.se/
SLSO ansvarar för Region Stockholms egenägda hälso- och sjukvård inom områdena psykiatri, primärvård, geriatrik, ASIH, närakuter, somatisk specialistvård, habilitering och hjälpmedel samt ansvarar för Regionalt kunskapscentrum för kris och katastrofpsykologi. Vi bedriver också omfattande forsknings- och utvecklingsverksamhet inom dessa områden tillsammans med Karolinska Institutet (KI) och andra lärosäten. Tillsammans är vi cirka 12 000 medarbetare och en av Sveriges största vårdgivare.
Följ Stockholms läns sjukvårdsområde
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Stockholms läns sjukvårdsområde
Driftuppehåll i Alltid öppet under kvällen den 14 mars14.3.2023 13:22:39 CET | Pressmeddelande
Tisdagen den 14 mars klockan 22:00–24:00 genomförs ett planerat underhållsarbete i appen Alltid öppet. Under tiden som arbetet pågår kommer det inte gå att logga in i Alltid öppet. Underhållsarbetet görs för att förbättra appens funktionalitet och prestanda.
Yrke påverkade inte tiden till återgång i arbete efter covid-1912.3.2023 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Det fanns ingen skillnad i tid till återgång i arbete efter långvarig sjukskrivning för covid-19 mellan olika yrken eller yrkesgrupper, visar en ny rapport från Centrum för arbets- och miljömedicin, (CAMM). Inte heller hög fysisk eller psykisk belastning i arbetet förlängde tiden till återgång i arbete. Däremot påverkade andra faktorer som när under pandemin sjukskrivningen skedde och ifall personen varit sjukskriven tidigare.
BAMSE-projektet har ökat kunskapen om allergi och astma i över 25 år22.2.2023 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Idag släpper Centrum för arbets- och miljömedicin jubileumsrapporten "Ett kvarts sekel med BAMSE-projektet - Viktiga resultat och dess betydelse ur ett folkhälsoperspektiv". Rapporten ger en översikt över forskningsprojektet BAMSE:s bidrag till kunskapen om allergisjukdomar och deras orsaker hos barn och unga.
Metakognitiv terapi och vårdsamordnare effektivt mot ångestsyndrom och depression20.2.2023 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Metakognitiv terapi är effektivt för att hjälpa den stora andelen patienter i primärvården med ångestsyndrom, vårdsamordnare som stöd leder till stora vinster för patienter med depression och många som är sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa lider ofta av andra eller flera diagnoser än de är sjukskrivna för. Det visar en färsk avhandling av Sandra af Winklerfelt Hammarberg vid Liljeholmens vårdcentral.
Bättre vård för personer med funktionsnedsättningar7.2.2023 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Nu erbjuds vuxna personer med omfattande och varaktiga funktionsnedsättningar samordnat medicinskt mottagande. Några offentligt drivna vårdcentraler i Region Stockholm har fått utökat uppdrag att erbjuda anpassade insatser.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum