BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Rekordmånga vill baka för Bris

Dela

För tredje året i rad bakas det för en god sak i skolor och förskolor runt om i Sverige. Med närmare 300 deltagande klasser har kampanjen där barn hjälper andra barn tagit fart – och engagemanget sprider sig.

I år sker Baka för en god sak den 20 oktober och konceptet för insamlingen är enkelt: barn på förskolor, skolor och fritidshem bakar, säljer sina bakverk och skänker sedan pengarna till Bris. På så vis gör de en insats för andra barn som behöver någon som lyssnar, stöttar och hjälper till när livet är svårt. En insats som är särskilt viktigt i dessa tider då Bris fyller en extra viktig funktion. 

Under sommaren har Bris kuratorer haft 37 procent fler samtal med barn via chatt, mejl och telefon. Ämnen som dominerat i barns samtal har varit nedstämdhet, familjen och familjekonflikter, att vara ung, vänner och att känna ångest.

– Baka för en god sak ger barn en ökad förståelse för att det finns andra barn i Sverige som inte mår bra och behöver stöd. Det är fantastiskt att se att engagemanget i skolorna har ökat och att det finns en vilja bland barn att hjälpa andra barn, säger Thomas Örnebjär, sponsringsansvarig på Bris.

297 skolor och förskolor har anmält att de deltar i evenemanget den 20 oktober, men det går naturligtvis lika bra att vara med och baka en senare dag på året också.

– Vi på Bris är glada över att Baka för en god sak nu arrangeras för tredje året i Sverige och hoppas naturligtvis att traditionen håller i sig, så att detta blir en dag då barn och vuxna pratar om barnets rättigheter på förskolor och skolor i hela Sverige, säger Magnus Jägerskog, Bris generalsekreterare.

Vill du veta om det finns en deltagande förskola eller skola i din kommun?

Kontakta Thomas Örnebjär: thomas.ornebjar@bris.se, 070-160 88 28.

Baka för en god sak har startats efter en dansk förebild. Det danska projektet ”Bag för en Sag” grundades 2005 och är idag Danmarks största event. Pengarna samlas in till Bris motsvarighet BørneTelefonen.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

BRIS - Barnens Rätt i Samhället
BRIS - Barnens Rätt i Samhället
Arenavägen 61
121 77 Johanneshov

08-598 888 00https://www.bris.se

Bris, Barnens rätt i samhället, är en av Sveriges ledande barnrättsorganisationer som varje dag kämpar för ett bättre samhälle för barn. Folkrörelsen Bris startade 1971 och bidrog till att Sverige fick världens första förbud mot barnaga. Med barnkonventionen som grund stöttar Bris barn i utsatta situationer, mobiliserar samhället för barnets rättigheter och påverkar beslutsfattare för ett samhälle där varje barn känner till sina rättigheter och där barnets rättigheter tillgodoses.

Följ BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Bris kongress antar ny långsiktig plan: För alla barn, alltid29.5.2021 15:40:01 CEST | Pressmeddelande

Bris fyller 50 år och fortsätter att skapa engagemang. Under året som gått har Bris haft fler stödjande samtal med barn än någonsin, organisationen har fortsatt att ökat sitt medlemsantal samt ökat sina intäkter. Idag samlades Bris för kongress för att blicka framåt. Kongressen antog en ny långsiktig plan för organisationen, och tog bland annat beslut om att Bris ska arbeta aktivt för sänkt rösträttsålder.

Förslag om ny utlänningslag urholkar barnets mänskliga rättigheter6.5.2021 14:09:43 CEST | Pressmeddelande

Bris är kritisk till regeringens förslag till ny utlänningslag som ska ersätta den så kallade tillfälliga lagen, som upphör att gälla i juli. Det som framhålls som en förbättring är egentligen en försämring mot hur det tidigare varit, inte minst för barn. Samtidigt har nu M, KD, L och SD meddelat att de lägger fram ett eget förslag till riksdagen som innebär ytterligare åtstramningar i en redan begränsad ny utlänningslag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum