Rekordrally för stora solparker
Hållbarhetsambitioner och rekordhöga elpriser har blåst upp antalet ansökningar till att ansluta solparker till elnätet till bristningsgränsen. Det splitternya rekordet från februari, 77 ansökningar, krossades i mars, då 90 bolag sökte anslutning. –Det är ett ofattbart tryck. Det råder solparkshausse i Sverige, säger Mattias Fredriksson, ansvarig för stora företagskunder inom E.ONs elnät.

De flesta ansökningarna rör sig om stora etableringar. Sedan årsskiftet har E.ON mottagit mer än 200 förfrågningar på över 1 megawatt. Av 90 ansökningar i mars månad var 82 projekt på över 1 megawatt.
Enskilda förfrågningar motsvarar effekten av en medelstor stad, medan den sammantagna effekten av ansökningarna i mars månad skulle ge 2 gigawatt, att jämföra med en kärnkraftsreaktors effekt på 0,7 gigawatt, eller den installerade effekten för 20 Växjö eller 4 Malmö.
–Det rör sig om ett stort tillskott av fossilfri energi till elnätet – varav varje megawattimme redan är intecknad. Under de närmaste åren kommer efterfrågan på grön el att stiga explosionsartat då hushåll, industrier och städer lämnar fossila bränslen, vilket ställer stora krav på vår verksamhet, säger Mattias Fredriksson.
Flest ansökningar kommer från Skåne, Halland, Småland och Blekinge, medan de största projekten då det gäller effekt rör östra delarna av Småland, tätt följt av norra Skåne och Östergötland.
– Det är fantastiskt med en sådan tillväxt på solenergimarknaden. Vi ser att det börjar likna utvecklingen i början av vindkraftsetableringen. Många företag är ute och dammsuger geografin för att teckna in de bästa sollägena och är mycket snabba med att söka anslutning till E.ONs nät.
Mattias Fredriksson understryker att elnäten i dagsläget inte klarar så stora tillskott utan att byggas till - även om man börjar se exempel på att aktörer också kompletterar sina parker med energilager typ batterier, för att jämna ut inmatningen i elnätet.
–Men det är viktigt att förstå att stora solparker kräver att nätet förbereds för inmatning av el, som kan variera från nästan noll under en regnig dag, men kräver enorma mängder effekt en solig sommardag.
Ett angenämt problem – men väl ett problem, menar Mattias Fredriksson – är att solparkshaussen överöser nätbolagen med ansökningar som ibland görs på spekulation, utan vare sig markavtal eller reell finansiering. För närvarande resulterar bara en förfrågan av tjugo i en konkret solpark.
–Nästan 20 procent av landets näringsliv finns i E.ONs elnät, och tyvärr upptar handläggningen av mindre väl förberedda ansökningar utredningsresurser från andra ansökningar, till exempel från industriföretag som expanderar, säger Mattias Fredriksson.
Kontakter
Patric Elméntf Presschef
E.ON Sverige
Bilder


Om
Vi bygger det hållbara samhället
E.ON Sverige ingår i den internationella E.ON-koncernen, som är ett av världens största investerarägda energiföretag. E.ON har cirka 2 200 medarbetare i Sverige.
Följ E.ON Sverige AB
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från E.ON Sverige AB
Nu börjar åsksäsongen – så förbereder du dig27.6.2022 09:26:43 CEST | Pressmeddelande
Varje år slår närmare hundratusen blixtar ner i Sverige. Blixtnedslag är en av de vanligaste orsakerna till strömavbrott. De flesta sker under åsksäsongen, som nu närmar sig med stormsteg. – Mellan 5 och 15 procent av alla våra strömavbrott är kopplat till åska, även om det är stor variation mellan åren, säger Lena Berglund, regionchef nord på E.ON.
E.ON investerar drygt 120 miljoner i Malmöregionens elnät21.6.2022 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Under 2022 investerar E.ON drygt 120 miljoner kronor i det regionala och lokala elnätet i Malmös, Staffanstorps och Vellinge kommuner. Investeringarna syftar till att öka elnätets kapacitet och resiliens. –Vår ambition är att stödja grön energiomställning och att skapa förutsättningar för kommunernas tillväxt, men också att öka elnätets robusthet, säger Peter Hjalmar, regionchef syd, E.ON.
E.ON investerar drygt 11 miljoner i Landskronas elnät20.6.2022 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Under 2022 investerar E.ON 11,5 miljoner kronor i det regionala och lokala elnätet i Landskrona kommun. Investeringarna syftar till att öka elnätets kapacitet och resiliens. –Vår ambition är att stödja grön energiomställning och att skapa förutsättningar för Landskronas tillväxt, men också att öka elnätets robusthet, säger Peter Hjalmar, regionchef syd, E.ON.
E.ON och Mer Sverige ingår samarbete för elbilsladdning: Öppnar upp för varandras laddkunder16.6.2022 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Elbilsförare som är laddkunder hos E.ON eller Mer Sverige kommer från och med den 21 juni 2022 kunna ladda sina elbilar vid båda bolagens publika laddstationer. – Antalet elbilar på de svenska vägarna fördubblades under 2021. Förhoppningsvis gör vi nu livet lättare för Sveriges många elbilsförare, säger Michel Thomas, Director Solar, eMobility & Decentral Energy Solutions på E.ON.
Klart med ännu en megaanslutning av vindkraft i Sollefteå och Kramfors15.6.2022 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
E.ON och Renewable Power Capital, RPC, har slutit avtal om elanslutning till fyra vindkraftparker i Sollefteå och Kramfors kommuner. Anslutningsavtalet omfattar upp till 561 megawatt (MW) ny förnybar el till region- och stamnätet, vilket motsvarar behovet i 182 000 hushåll.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum