Svenska kyrkan

Rekrytering och anställning inom Svenska kyrkan i fokus i nya Ducatus

Dela

Årets första Ducatus belyser bristsituationen både när det gäller rekrytering till utbildning och till anställning inom Svenska kyrkan. – Det finns många fallgropar att undvika vid rekrytering till anställning, speciellt när man inte har så många kandidater att välja emellan. Det säger Helen Källholm, VD för Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation.

Nya Ducatus fokuserar på rekrytering och anställning inom Svenska kyrkan.
 

Pensionsavgångarna inom Svenska kyrkan är större än antalet nyutbildade till kyrkans olika behörighetsgivande utbildningar. Få sökande per tjänst, inte minst utanför storstaden, försvårar ytterligare för arbetsgivare att få sin kravprofil uppfylld.

I Ducatus delar rekryterande chefer från olika håll i landet med sig av sina erfarenheter. De berättar hur de söker nya vägar för att lyckas med sin rekrytering, exempelvis genom filmer som skildrar arbetsplatsen ur ett bredare perspektiv och genom samrekrytering med andra aktörer på arbetsmarknaden för att underlätta för par att få nytt jobb på samma ort. Flera av dem är också engagerade i olika sätt att väcka intresset för kyrkan som arbetsplats hos de barn och ungdomar som de möter.

Rekryteraren Per Z Hægglund medverkar också i magasinet, och delar med sig av sina handfasta råd till de arbetsgivare som står inför nyrekrytering:

– Det är viktigt att från början bestämma vilka krav som är absoluta måsten och vilka som är önskvärda men inte helt nödvändiga, menar han. En lyckad rekrytering är alltid en blandning mellan att hitta rätt person och att ha en väl genomtänkt efterträdarplanering.

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation är arbetsgivar- och serviceorganisation för Svenska kyrkans församlingar, pastorat och stift. Organisationen tecknar kollektivavtal för Svenska kyrkans anställda, ger utbildning, rådgivning och service inom arbetsgivar- och begravningsfrågor.

www.svenskakyrkan.se/arbetsgivare

Nyckelord

Bilder

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum